ENERGI

Skremmende stor utslippsøkning

Årsrapporten Energy Outlook 2000 ble presentert under klimaforhandlingene i Haag.

Rapporten viser at fossilt brensel fortsatt vil utgjøre 90 prosent av verdens viktigste energikilder. Å skifte fra fra kull til naturgass reduserer bare veksten med 1,7 prosent. Hvis driften av gamle atomkraftverk forlenges, minsker veksten med 2,3 prosent. Fornybare energikilder vil bare utgjøre tre prosent av energiforbruket i 2020.

Industrilandene må sette i gang tøffere tiltak for å redusere forbruket av kull, olje og gass, hvis ikke utslippene skal øke dramatisk. Transportsektoren kommer til å øke med hele 75 prosent, står det i rapporten.

-Industrilandene trenger langt sterkere virkemidler, dersom de skal klare å innfri utslippsforpliktelsene i Kyotoavtalen, sier IEA-direktør Robert Priddle til NTB.

Det er i utviklingsland som Kina, India og Brasil økningen blir størst. Derfor blir det også avgjørende hvilken energikilde disse landene velger, mener Priddle.

Kvotekjøp rimeligere

Internasjonal handel med CO2-kvoter mellom industriland vil gjøre det billigere å innfri forpliktelsene i Kyotoavtalen. Det vil også gi inntekter til Russland og andre tidligere Sovjet-republikker, hevder Priddle. På grunn av det økonomiske sammenbruddet har disse landene ubrukte CO2-kvoter til salgs.

CO2-utslippene fra energiforbruk i Nord-Amerika kommer til å ligge drøyt 40 prosent over Kyoto-målsettingen i 2020. I Europa vil de ligge nesten 20 prosent over.

Prognosen tar ikke hensyn til CO2-binding i skog, som særlig USA ønsker å trekke fra i klimaregnskapet. Hvis USA, Canada og Japan får gjennomslag for sitt skogforslag, kan de innfri Kyoto-forpliktelsene uten å gjøre så mange andre tiltak.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.