IKT

Skremmende lav moral

3. aug. 2000 - 14:46

– Det er skremmende å se at selv IT-studenter, som selv en dag kanskje skal leve av programvare, har så dårlige holdninger, sier lisensansvarlig for Microsoft i Norden Paul Udjus . Siste nummer av Teknisk Ukeblad offentliggjør en undersøkelse som viser at selv datastudenter har en meget lemfeldig omgang med piratkopiering.

Store rabatter

Alle studenter får tilgang til billig programvare fra Microsoft og en del andre programvareprodusenter. De betaler ofte ned mot en firedel av full pris når de kjøper for eksempel en pakke Microsoft Office Pro.

– Vi tror på holdningskapende virksomhet, men det er et langsiktig arbeid å påvirke både studenter og andre for å få slutt på piratkopieringen, sier Udjus.

Databaseselskapet Filemaker har en lisensavtale med IT-akademiet som gir en lisens til alle 3500 studentene mens de studerer.

– Vi ser at dette gir resultater, selv om det ikke er mye å tjene på slike avtaler, sier daglig leder Carsten Fløtaker hos distributøren Egress. – Når studentene kommer i jobb kjøper mange av dem programvaren. Dessverre er det vanskelig å beskytte seg mot de som ikke å ønsker å betale.

Lisenser

Både Universitetet i Oslo (UiO) og NTNU i Trondheim har såkalte sitelisenser på programvare fra Microsoft som betyr fri bruk av den programvaren lisensen omfatter, men avtalen gjelder bare for de ansatte. Unntaket er et par institutter ved NTNU, der studentene også omfattes av avtalen. Ellers må studentene selv kjøpe oppgraderinger av Windows og Microsoft Office hvis de ønsker det.

– Alle våre nye studenter får en velkomst-CD , sier fungerende IT-direktør Lars Oftedal ved UiO. – Her ligger en masse programvare inklusive en full versjon av Lotus SmartSuite som er et godt alternativ til Microsoft Office. Ellers er jo Suns StarOffice også et godt alternativ, og den kan lastes ned av alle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.