MILJØ

Skremmende klimaspådommer fra FN

En markant økning av havsnivået blir bare ett av flere alovrlige problemer vi står overfor i når framtid, advarer FNs klimapanel.
En markant økning av havsnivået blir bare ett av flere alovrlige problemer vi står overfor i når framtid, advarer FNs klimapanel. Bilde: Anders J. Steensen
Atle Abelsen
5. mai 2006 - 08:30

Det er dystre spådommer FNs eksperter kommer med.

Klimapanelet regner det som overveiende sannsynlig at temepraturen på Jorda kommer til å stige med gjennomsnittlig tre grader inenn 2050, og at dette høyst sannsynlig vil få katastrofale følger for menneskenes livsvilkår over det meste av verden.

Den britiske avisen The Times har lest og trykket utdrag av rapporten, og USAs regjering har lagt ut et utdrag på sine nettsider.

Så sikkert som det kan bli

Det er første gang at Klimapanelet setter konkrete tall på utviklingen av den globale oppvarmingen.

Det gir en urovekkende sikkerhet om at utviklingen faktisk går i denne retningen.

I rapporten antydes det at temperaturstigningen kan bli så høy som 4,5 grader før det 21. århundre er halvveis, men nevner tre graders økning som det mest sannsynlige.

Vil tåkelegge konklusjonene

Grunnen til at den amerikanske regjeringen har publisert et utdrag av rapporten, er at de ønsker kommentarer fra andre eksperter og interessegrupper.

Rapporten skulle egentlig ikke blitt publisert før februar 2007. Nå får Bush-administrasjonen kritikk fra forskere og miljøgrupper, som frykter at den tidlige delpubliseringen vil bidra til å tåkelegge og dempe konklusjonen i rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.