KRAFT

Skreller bort energiprosjekter

Storbritannias første havvindpark, North Hoyle.
Storbritannias første havvindpark, North Hoyle. Bilde: Greenpeace

Totalt 28 aktører ønsker å få status som nasjonalt Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME).

Nå har Forskningsrådet skrelt bort elleve søknader, og sitter igjen med 17 kandidater som de vil vurdere nærmere.

Inne og ute

Blant kandidatene som går videre er det som ventet flere prosjekter fra NTNU og Sintef, som opprinnelig stod for hele elleve av de 28 initiativene.

Også mindre aktører som Institutt for Energiteknikk (IFE), Papir og Fiberinstituttet AS og Christian Mikkelsen Institutt (CMR) har initiativer som er med videre.

Les også:
Kjemper om å bli energisentre
Vil ha forskningssentre for grønn energi

Blant aktørene som er ute av vurderingen, er International Research Institute of Stavanger (IRIS), som hadde flere initiativer på søkerlisten.

Løse utfordringer

Formålet med FME-ordningen er å etablere midlertidige sentre som skal løse utfordringer innenfor energiområdet gjennom en konsentrert og langsiktig forskningsinnsats.

Bakgrunnen er det såkalte Klimaforliket, hvor regjeringspartiene sammen med Høyre, Venstre og Krf ble enige om å bruke like store summer på forskning på fornybar energi som innen olje- og petroleumsforskning.

Nåløye

Minst 10 initiativer må skrotes i den videre utvelgelsesprosessen.

Forskningsrådet regner med at det blir opprettet 5 til 7 sentre som hver får en støtte på 15 til 20 millioner i året.

Her er energiprosjektene som har gått videre i konkurransen.

Umodne

- Det er viktig å understreke at FME er et av flere grep for å følge opp klimaforliket. De miljøene som ikke nådde opp denne gangen er på sporet av spennende forskning, men er ennå i en tidlig fase og noen vil helt sikkert kunne få muligheter til videreutvikling innenfor andre programmer når finansieringen til dette feltet nå øker, sier divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik i Forskningsrådet i en pressemelding.

Ekspertvurdering

Hver søknad er vurdert av tre-fire eksperter på det aktuelle temaområde, ifølge Forskningsrådet.

Et fagutvalg har i tillegg gått igjennom alle søknader og vurderinger, og plukket ut de søkerne de mener blant annet har stort verdiskapingspotensiale, og har høy relevans i forhold til Klimaforliket og Energi21.

De søkere som ikke nådde opp har til gjengjeld gjennomgående lavere relevans i forhold til Klimaforliket og Energi21 og svakere uttelling på andre viktige kriterier, heter det i meldingen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.