FORUM

Skredfaren i Åkernes

5. mai 2008 - 10:43

SIKKERHET: I sitt innlegg i TU 1408 fører Klemet Gotland opp fire tiltak som må gjøres for å sikre livet ved fjorden i tillegg til det måle- og varslingsopplegget som er kommet på plass. Det er flott at noen engasjerer seg og skaper interesse slik at de bevilgende myndighetene ikke tør ta belastningen med å sette bom for de kostbare sikringstiltakene man må ta fatt på for å stabilisere fjellmassene som er på gli.

Gotland kunne også tatt med et femte aktuelt tiltak, nemlig en omfattende drenering av fjellpartiet bak glidesleppene. Det er hevet over enhver tvil at det er vanntrykket som forårsaker bevegelsene man registrerer. Det er ingen enkel sak å få til en fullgod drenering. Å gå inn i fjellsiden vil gi de korteste tunneler og borehull. En helt annen sak er å få gjort dette uten at det blir gått på akkord med sikkerheten under anleggsperioden. Det er også lagt frem en plan om å drive en dreneringstunnel fra bakenforliggende dal som går temmelig parallelt med fjorden.

Et diplomarbeid ved NTNU gir en vurdering av noen ulike dreneringsløsninger, og arbeidet videreføres som en mer omfattende analyse. Det ville være interessant om man ved regnemodeller kunne finne frem til om kabelbolter eller andre supplerende tiltak kunne være et mulig tiltak for friksjonsøkning dersom drenering alene ikke gir tilstrekkelig stabilitet. Siden vi står overfor en naturkatastrofe av et enormt omfang og uten sidestykke her til lands, kan vi ikke tillate at manglende bevilgninger hindrer oss i å gjøre det som gjøres kunne for å hindre katastrofen.

Jeg vil vise til den nylig utgitte boken «Flodbølger fra Åkneset» av Jan Emblemsvåg. Her gis en inngående analyse av virkningene fra ulike antatte hendelsesforløp.

A.M. Heltzen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.