PRODUKSJON

Skreddersydd ventil

TESTET: Levetidstestene på Aquosus viser uvanlig liten slitasje selv etter 2500 åpne/lukkemanøvreringer, sier en optimistisk Arnfinn Wiken.
TESTET: Levetidstestene på Aquosus viser uvanlig liten slitasje selv etter 2500 åpne/lukkemanøvreringer, sier en optimistisk Arnfinn Wiken.Bilde: Leif Haaland

Hovedområdet er vannforsyning og avløpsanlegg. Nyvinningen kalles Aquosus. En del av de tekniske løsningene i dette unike sluseventilkonseptet er patentert i EU og noen andre viktige land.

Det er tettingen som er poenget. Den vanlige løsningen er tetting med en gummibelagt sluse som lukker mot et støpt ventilhus.

– Aquosus har en omvendt løsning, sier salgs- og markedssjef Arnfinn Wiken i Danfoss Esco.

Her benyttes et prinsipp hvor en syrefast sluse lukker og tetter mot en armert tetningsinnsats som besørger den nødvendige tetningen i ventilen. Ventilhuset er todelt og skrus sammen omkring tetningsinnsatsen.

Denne løsningen gjør produktet mindre avhengig av støpetoleransene. Wiken påpeker den store fordelen dette innebærer. Ved dagens tradisjonelle løsning er ventilens funksjon avhengig av støpenøyaktigheten.

Rustfri

Nå er nøyaktige mål og optimal tetning flyttet fra støpegodset til den unike tetningsinnsatsen. Den er formstøpt og vulkanisert i en form som sikrer ønsket nøyaktighet.

Korrosjon har alltid vært et problem for ventiler i vannforsyningen. Derfor valgte Danfoss Esco korrosjonsfrie materialer. Wiken sier at firmaet nå er i stand til å levere ventiler som tidligere ikke var mulig å få produsert. Dermed er det åpning for nye, kreative tekniske løsninger i VA-sammenheng.

Under arbeidet med denne sluseventilen har utviklerne samarbeidet med kommunene Trondheim, Drammen, Kristiansand og Bergen. Nå håper de alle på et mer pålitelig VA-nett.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.