KRAFT

Skottland vil bruke Norge som batteri

BATTERI: Skotsk vindkraft kan brukes til å pumpe vann opp i norske vannmagasiner, mener Scottish Development International.
BATTERI: Skotsk vindkraft kan brukes til å pumpe vann opp i norske vannmagasiner, mener Scottish Development International. Bilde: REPower
Stein Jarle Olsen
29. okt. 2009 - 08:26

Vindkraft er fornybar energi av den typen alle ønsker seg i disse dager.

Men den har et problem: Den kan kun produsere når det er vind, og man trenger derfor et sikkerhetsnett når det er vindstille.

Ambisiøse

Skottland har voldsomme planer for vindkraftutbygging, både til lands og offshore.

Allerede i 2011 skal en tredjedel av landets energi være fra fornybare kilder, og fra 2020 minst halvparten.

Da trenger de en måte å lagre energi på, og det er der norske vannmagasiner kommer inn i bildet.

– Intet land kan løse utfordringene med klima og fornybar energi alene. Norge kan få en nøkkelrolle. En kabel fra Skottland til Norge kan åpne for at grønn skotsk vindkraft kan selges til Nord- og Nordøst-Europa. Men like viktig er Norge som lagringssted for den vindkraften Skottland skal bruke selv, sier fornybarsjef Paul O'Brien i Scottish Development International, som skal lokke utenlandsk teknologi og penger til Skottland, til Aftenposten.

Batteri

Tanken er å bruke overskuddsvindkraften fra Skottland i perioder når det blåser mye eller energiforbruket er lavt til å pumpe vann opp i norske vannmagasiner, for så å bruke norsk vannkraft når elbehovet er større enn produksjonen i Skottland.

– På sikt, når batteriteknologien utvikles, kan strøm lagres der. En slik "norsk løsning" vil gjøre det svært mye lettere for oss å endelig legge ned våre to atomkraftverk. De må avvikles ca. rundt 2020, og den skotske regjeringen vil helst ikke måtte bygge nye. Norge kan hjelpe oss til å unngå det, sier O'Brien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.