ENERGI

Skorpion på hugget

31. aug. 2001 - 14:07

Oslofirmaet Tordivel har brukt fire-fem år på å posisjonere seg med automatiserte inspeksjonssystemer som gir maskiner syn – såkalte visionsystemer. Nå er selskapet skikkelig på hugget med den konfigurerbare og åpne programvareplattformen Scorpion. Verdensmarkedet skal angripes for fullt:

– Vi tramper gasspedalen i bunn. Det får bære eller briste. Produktet må eksporteres, ellers stopper det opp. Vi må inn på de store volummarkedene, sier Tordivels grunnlegger Thor Vollset.

I 1998 sa Vollset til Teknisk Ukeblad at bedriften ville satse på det skandinaviske markedet, fordi produksjonsindustrien i Norge er for liten. Nå er ambisjonene oppjustert. I høst skal Skandinavia erobres, deretter Europa, og så resten av verden. Målet er å få til en tresifret vekst gjennom tre år – det vil si at omsetningen skal dobles hvert år når systemet får sitt gjennombrudd.

For å nå målet intensiveres markedsføringen. I mai ble en markedssjef ansatt, i oktober kommer en ny daglig leder på plass. Flere selgere skal også ansettes.

Tror på suksess

En god idé, sterk vilje og markedsføringskraft er ikke alt som skal til for å lykkes internasjonalt. Du bør også ha dyktige produktutviklere, og produktet bør ha unike egenskaper i forhold til konkurrentene. Vollset mener disse forutsetningene er til stede. Han ser på Tordivel som et ventureselskap som starter fra et profesjonelt ståsted, ikke fra null med kun idé og penger.

Scorpion er verdens første konfigurerbare PC-visionsystem i kommersielt salg. Markedet er til stede, og systemet har kraft nok til at vi kan nå det ambisiøse målet vi har satt, selv om tidspunktet for gjennombruddet er noe usikkert.Thor Vollset mener Tordivels styrke er kombinerte kunnskaper innen automatisering, programvareutvikling og vision-engineering. Andre leverandører legger mest vekt på engineering, mener han. Firmaets visionaktiviteter er trappet opp steg for steg og er finansiert med å levere systemløsninger.

Bedriftslederen skryter mer enn gjerne av selskapets tunge kompetanseplattform:

– Vi har 50 års erfaring med programvareutvikling i Windows, ti års erfaring med utvikling av visionsystemer og tre-fire års erfaring med salg og leveranse av løsninger, hevder han.

Sensorer som ser

Visionsensorer – smarte kameraer med innebygde funksjoner – kom på markedet i 1998. Sensorene brukes av systemintegratorer og maskinbyggere til å lage enkle løsninger for å overvåke og inspisere produkter og maskiner. Det siste året har tilbudet økt voldsomt, og prisene har dalt ned mot 20.000 – 25.000 kroner for de enkleste og billigste sensorene.

PC-vision er programvare som brukes til å lage overvåkingsløsninger med hjelp av ordinære CCD-kameraer. Fordelen med PC-baserte systemer er at de bygger på standard maskinvare, som Vollset mener gir bedre ytelse i forhold til pris – særlig hvis flere kameraer skal benyttes eller hvis systemet skal kunne bygges ut.

Fra tjenester til produkt

Tordivel ble etablert av Thor Vollset i 1992. Selskapet har til nå levd av å levere tjenester. For et år siden begynte overgangen fra tjenesteleverandør til programvareleverandør, med Scorpion som hovedprodukt. Strategien er å være systemintegrator i Norge og Sverige, og selge systemet som OEM-komponent til systemhus internasjonalt.

– Vi presenterte Scorpion for det internasjonale markedet på Hannovermessen i vår. Etter å ha vært der i en uke forsto vi at konseptet vårt er unikt. Visionsensorer har proprietær maskinvare og programvare og løser ikke alle problemer. Du kan blant annet ikke legge til nye funksjoner hvis noe mangler. Hvis du etter hvert trenger flere kameraer, må du kjøpe nye kostbare visionsensorer. Med PC-vision trenger du bare standard CCD-kameraer til en langt lavere pris.

Hyllevare

I høst skal Scorpion versjon 1.5 lanseres. Med denne versjonen går systemet over til å bli standard hyllevare med lisenspriser som er basert på hvor mange kameraer som skal tilknyttes. Startprisen for et system med et kamera er om lag 50.000 kroner – inkludert programvare for konfigurering og drift.

Tordivel har allerede levert ti visionsystemer basert på Scorpion. Siden selskapet startet med maskinsyn i 1996 er over 50 slike løsninger levert til industrien. Den foreløpig siste og største installasjonen er hos ScanWafer i Glomfjord. Men norske bedrifter er ikke akkurat overivrige etter å installere maskinsyn.

– Forståelsen for verdien av automatiserte inspeksjonssystemer er dårlig i Norge. Jeg er overbevist om at industrien vil tape markedsandeler hvis de ikke tar i bruk slike løsninger. Når et visionsystem tas i bruk får du ofte nytt innsyn i prosessen. Store kvalitetsvariasjoner kan bli avslørt. Hvis du systematisk bruker den nye informasjonen som er tilgjengelig, kan du forbedre totalkvaliteten, sier Thor Vollset.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.