BYGG

Skor seg på ID-kort

IDENTITET: ID-kortene som alle på byggeplasser nå må bære har ført til tvilsom markedsføring og tjenestesalg som kan være i grenseland av det lovlige. Bildet er fra pilotprosjektet før kortet var i vanlig bruk.
IDENTITET: ID-kortene som alle på byggeplasser nå må bære har ført til tvilsom markedsføring og tjenestesalg som kan være i grenseland av det lovlige. Bildet er fra pilotprosjektet før kortet var i vanlig bruk. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
16. sep. 2008 - 09:46

Oppdatert 17. november 2017: tu.no gjør oppmerksom på at dagens Internsikring AS ble stiftet i 2012, og har en annen ledelse enn den som omtales i denne saken fra 2008.

Med en SMS og gjentatte telefonoppringninger forsøker flere bedrifter nå å sko seg på at at det er blitt obligatorisk å bære ID-kort på byggeplasser.

Prisen for tjenesten disse konsulentene tilbyr varierer fra en drøy tusenlapp opp til 4000 kroner.

Luremelding

En av SMS-ene som har gått til en rekke mindre byggefirmaer og som er klaget inn for Arbeidstilsynet av flere byggefirmaer er denne:

”Hei, Vennligst svar på denne medlingen med ”navn OK” så får vi sendt ut skjema for ID-kort (i hht byggherreforskriften 2-B) i dag. Du får godkjent ID-kort inkl trådløs chip og lovpålagte oppdateringer innen 2 år. Pris er 1490,- engangssum. Denne kvitteringen er godkjent kvittering mot arbeidstilsyn at kortet er på vei. Mvh Arild Internsikring AS ( 488 98 496 ) ”

Bare tull

– Dette er bare tull, sier seniorrådgiver Turid Brattset i Arbeidstilsynet.

– For det første er ikke ID-kort regulert av byggherreforskriften. For det annet er det ikke noe krav om chip på kortet. for det tredje gjelder et kort i to år, det er ikke hverken behov for eller snakk om noen oppdateringer. Den eneste kvitteringen Arbeidstilsynet godtar er fra kortutstederfirmaet Norsik AS, sier Brattset.

Brattset sier at markedsføring i utgangspunktet ikke er en sak for Arbeidstilsynet.

– Men det finnes ikke noe organ som arbeider med ulovlig markedsføring mellom næringsdrivende. Forbrukerrådet tar kun saker for forbrukere.

– Mange bedrifter trenger bistand i dette arbeidet, og det er helt ok å tilby hjelp og konsulenttjenester. Men ulovlig markedsføring er noe helt annet.

Brattset forteller at hun først tok kontakt med firmaet Internsikring i Bergen før sommeren.

– Jeg ville først forsikre meg om at selskapet ikke ble misbrukt av noen. De lovte å rydde opp.

Fortsetter

Men det gjorde ikke Internsikring.

Fortsatt mottar Arbeidstilsynet henvendelser fra bedrifter som mottar SMS-ene, og noen av henvendelsene blir oppfattet som svært agressive.

Senest i juli var Brattset i kontakt med Internsikring siden bedriften fortsatt ikke hadde stanset utsendelsen av SMS med feilaktig informasjon.

– Jeg har ikke vært i kontakt med Arbeidstilsynet, sier først daglig leder i Internsikring, Morten Andre Ullestad. Før han ombestemmer seg.

– Ja, joo, nå husker jeg at de har vært i kontakt med oss om at vi ikke kan si at vi sender ut kortet. Det vi gjør er å hjelpe.

– Sender dere fortsatt ut SMS-er?

– Vi sender ut kvitteringer.

– Er du klar over at Arbeidstilsynet vurderer å politianmelde dette?

– Da tror jeg vi snakker forbi hverandre. De var redde for at noen misbrukte oss og vårt firmanavn. Slik jeg husker det var alt vi drev med i orden.

Grenseland

– Hvorfor sender dere ut feilaktig informasjon?

– Feilaktig? Den er kanskje litt i grenseland. Vi har vært i kontakt med Norsik som synes det er helt greit at vi bistår, sier Ullestad.

Norsik er ikke helt enige.

– Nei, det stemmer ikke. Internsikring er helt ukjent for meg, jeg har aldri hørt om dem, sier Eirik Bergh, salgs- og markedsansvarlig for Norsik i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.