BYGG

Skole muggskadd for én million

NYTT HOLDT IKKE: Den 105 år gamle delen av Hokksund ungdomsskole (t.v.) står uskadet. Fløyen fra 1998 (t.h.) renoveres nå for å bli kvitt betydelige mengder muggsopp.
NYTT HOLDT IKKE: Den 105 år gamle delen av Hokksund ungdomsskole (t.v.) står uskadet. Fløyen fra 1998 (t.h.) renoveres nå for å bli kvitt betydelige mengder muggsopp.

Resten av skolen, hvorav den eldste delen er 105 år gammel, er ikke rammet.

– Vi er forundret over at et så nytt bygg kan ha fått så store skader, sier rådmann Jostein Barstad i Øvre Eiker kommune.

Flere med helsesymptomer

Muggtekniker Ernst Wannemacher fra Norsk Muggsopp & Bakteriekontroll tok prøver ved skolen etter å ha blitt kontaktet av kommunen, som hadde lagt merke til fuktskader på flere takplater. Enkelte lærere og elever hadde også klaget over helsesymptomer.

Ved skolen fant Wannemacher tydelige påvirkninger av fukt i takkonstruksjonen og på enkelte innertak og vegger. Også den ene krypkjelleren og nedre del av ytterveggene var svært fuktige.

– Dårlig konstruksjon

– Her har vi en kombinasjon av dårlig taktekkingsmetode, taklekkasjer, innvendige kondensproblemer og at barn har løpt på et tak det ikke skal gås på. Dette må være resultatet av en opprinnelig dårlig konstruksjon kombinert med litt dårlig håndverksarbeid, sier Wannemacher.

Smedsrud & Sønner tar seg av restaureringsarbeidet. De har fått Multiconsult til å skrive en rapport hvor de vurderer årsak og tiltak. Kommunen skal også få en byggteknisk konsulent til å se på hva som har skjedd.

Ikke overrasket

Det var Bermingrud Entreprenør som bygde tilbygget i 1998. Eier Per Bermingrud har ikke fått noe informasjon om hva som har skjedd ved skolen, men virker ikke overrasket over at konstruksjonen har fått fuktskader.

– Vi bygde det som ble beskrevet, og det var et flatt, massivt tak med isolasjon, folie klistret på toppen og kun polstring under. Det er en konstruksjon som lett kan få slike problemer, og som kanskje aldri skulle blitt bygd, sier Bermingrud.

Uheldig tidspunkt

Muggskadene blir ikke billige for Øvre Eiker kommune.

– Vi har ikke oversikt over hvor mye det vil koste ennå, men regner med at det blir mellom 1 og 2 millioner et sted, sier seksjonsleder for bygningsseksjonen, Frode Bolstad.

Spesielt kjedelig er det for kommunen å få dette problemet nå, siden de får en ny ungdomsskole om tre år. Renoveringsarbeidet av tilbygget skal være ferdig om en måned.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.