KORONAVIRUS

Skjult koronasmitte bekymrer FHI

Antall tilfeller øker. Anbefaler munnbind.

Stadig flere vil ha påbud om munnbind på offentlig transport nå da smitten øker.
Stadig flere vil ha påbud om munnbind på offentlig transport nå da smitten øker. Foto: Valeriy Muhmed/Colourbox
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
7. aug. 2020 - 13:50

Et økende antall sporadiske tilfeller av koronasmitte vekker uro hos Folkehelseinstituttet (FHI). – Vi er bekymret og beredt, sier overlege Preben Aavitsland.

– Vi er redde for den skjulte smitten, altså den som skjer mellom folk, gjerne unge, som har lite symptomer og ikke forstår at de er smittet, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til NTB.

Han peker på at disse kan smitte andre i flere ledd før noen blir syke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

De siste ukene har smittekurven pekt oppover i Norge. De to siste dagene er det meldt om 102 nye smittetilfeller, mot 196 i hele forrige uke. Mange av de nye smittetilfellene skyldes importsmitte. 15 personer er innlagt på sykehus, det høyeste antallet siden 3. juli.

– Situasjonen nå er imidlertid forskjellig fra mars, da to-tre tusen smittede nordmenn kom hjem etter å ha vært i Italia, Østerrike og Spania. Da var det lite testkapasitet, og det store antallet var overraskende, påpeker FHI-overlegen.

Genetiske ressurser finnes i for eksempel medisinplanter, jordbruksvekster og dyreraser. Disse ressursene brukes i økende grad i alt fra kosmetikk, medisiner, bioteknologi og kosttilskudd.
Les også

FN-avtale skal bekjempe «biopirater»

Fire hovedgrupper

Ifølge FHI er det nå fire hovedgrupper av smitte: Utbrudd på cruiseskip, smitte blant nordmenn som har vært i utlandet, utbrudd på arrangementer og sporadiske tilfeller.

Mens den første gruppa er i ferd med å komme under kontroll, vil den andre gruppa vil forbli en utfordring, ifølge Aavitsland.

– Vi ser import særlig fra røde land, men også grønne land. Vi råder folk til å reise utenlands bare når det er strengt nødvendig, sier han.

FHI ber nå alle som har vært i utlandet, om å teste seg. Nå jobbes det med å skaffe oversikt over hvor mange som faktisk har krysset landegrensene.

Bekymret for arrangementer

FHI er samtidig bekymret over de mange utbruddene på arrangementer. I Oslo er nå i alt 21 personer bekreftet smittet med covid-19 etter hjemmefester i Vestre Aker. Smitten er allerede sporet til Bærum og Bergen.

– Slike situasjoner kan føre til mange smittede. Arbeidet for å spore opp deltakerne er utfordrende for kommunene, sier Aavitsland.

Utover høsten ser FHI for seg en rekke lokale utbrudd eller små oppblussinger.

– Kommunene må være forberedt på å slå til dersom smitten øker lokalt. Disse skal slås ned før de sprer seg og blir regionale eller nasjonale problemer. Dermed kan vi unngå en ny bølge av epidemien, sier Aavitsland, som ser for seg at det kan innføres lokale restriksjoner i kommuner som sliter med å bringe et utbrudd under kontroll.

Flere kommuner har skjerpet retningslinjene for blant annet besøk på sykehjem. I Åmot må nå alle som har vært i utlandet, teste seg før de får besøke sine eldre.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen påpeker at det ikke er en umiddelbar fare for krig.
Les også

– Vi bør være bekymret

Anbefaler munnbind

Immunolog Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over økningen i smittetallene.

– Det ser nok mer voldsomt ut enn det faktisk er. Det går oppover, men spørsmålet er jo hvor fort det går. Jeg blir litt bekymret, sier hun og viser til at det har vært stor trafikk over landegrensene.

– Men mange har hatt gode grunner til å ville reise. Så jeg vil ikke si at det var feil, selv om det åpenbart også er problematisk.

Et påbud om munnbind, for eksempel på offentlig transport, er derfor på sin plass nå, mener hun.

– Munnbind i offentlig rom der det ikke er mulig å holde avstand, er en av de tingene vi kan gjøre som har effekt. Det er rett og slett høflig å ha på seg munnbind så man ikke uforvarende smitter andre. Det er viktig at folk skjønner at dette overhodet ikke er over, sier Spurkland.

Senere fredag holder helsemyndighetene sin ukentlige pressekonferanse om korona. Det er ventet at det da vil komme råd om munnbind og nye reiseråd.

 

(©NTB)

Fellesforbundets sier de har innfridd kravet om økt kjøpekraft. Her er forbundsleder Jørn Eggum.
Les også

Enighet i meklingen for byggeindustrien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.