ROMFART

Skjøt blink hos Nasa

Trond Heggelund
8. sep. 2006 - 07:21
Vis mer

Kontrakten omfatter leveranse av totalt 22 systemer for mottak og viderebehandling av satellittdata.

Systemene skal utplasseres på Svalbard, i Alaska og i USA.

I tillegg omfatter kontrakten leveranse av ti systemer for overvåking og kontroll av alle bakkestasjonene.

Goddard

Den prestisjetunge kontrakten er inngått med Nasas Edos (EOS Data and Operations System) program på Goddard Space Flight Center I Washington DC, USA.

De valgte teknologi fra Kongsberg Spacetec i forbindelse med modernisering av bakkestasjonene for sine såkalte EOS-satellitter (Earth Observing System).

Kontraktsummen er på 19 millioner kroner, og arbeidet skal sluttføres i løpet av første kvartal neste år.Vil ha Esa på kroken

– Nasa-kontrakten på 19 millioner kroner høres kanskje ikke så mye ut, men ettersom vi årlig omsetter for 50 millioner kroner, er denne kontrakten stor for oss. Dessuten er jeg sikker på at den vil føre til at vi har sjanse til å få tilsvarende kontrakter med den europeiske romfartsorganisasjonen Esa, sier salgs- og markedsdirektør Lotte Kroer Myrvoll til Teknisk Ukeblad.

Kongsberg Spacetec har nylig vært i møter om leveranser av bakkestasjonsutstyr til Esa, men områdeleder Arne Nylund sier det er for tidlig å uttale seg om utfallet av disse møtene:

– Vi har stor tro på at vi kan få til en en såkalt entry-kontrakt med Esa, som kan hjelpe oss til å selge utstyr til organisasjonen. Det samme gjelder også for Nasa-kontrakten, der vi har håp om å få flere oppdrag. Vi har tidligere hatt 32 forskjellige oppdrag for Nasa, men denne siste kontrakten representerer et viktig gjennombrudd for oss på det amerikanske markedet, sier Nylund.Krevende kunde

Kongsberg Spacetec har siden I fjor hatt et tett samarbeid med Nasa Edos i Washington DC I forbindelse med oppgradering og modernisering av bakkestasjonene, med jevnlige delleveranser.

– Dette er en svært viktig kontrakt for oss. Vi opplever det dessuten som en stor tillitserklæring at en så krevende kunde som Nasa Edos investerer i vår teknologi for driftskristiske og kostnadseffektive operasjoner. I tillegg opplever vi stor interesse for systemene i Asia, sier administrerende direktør Bjørn Kanck i Kongsberg Spacetec.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer, er det kinesiske romfartsmyndigheter som er interessert i teknologien fra Tromsø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.