BYGG

Skjerper kravene til rådgivere

Joachim Seehusen
13. mars 2007 - 12:07

Endringene blir lagt frem for årsmøtet fredag 23. mars.

Rådgivningsbedriftene må kunne dokumentere at de har og følger et styringssystem for internkontroll.

– Vi går litt lenger enn internkontrollforskriften og legger inn krav om at det skal være sikring mot korrupsjon og en rekke miljøhensyn, sier Tom Rellsve, som har ledet arbeidet med endringene.

Mye erfaring

Rellsve var i mange år administrerende direktør i RIF.

Han er nå kalt inn fra pensjonisttilværelsen for å hjelpe til med godkjenningskravene. Rellsves lange erfaring kommer godt med.

Dårlig erfaring

Saken i fjor da Sivilingeniør Giert Aasheim AS som første firma i RIFs historie ble ekskludert på grunn av manglende forretningsskikk og kompetanse ligger bak noen av endringene.

– Det viktige er ikke å ha et system, men å dokumentere god praksis, understreker Rellsve.

Han bekrefter at erfaringene fra eksklusjonssaken i fjor har ligget i bakhodet under revisjonene av godkjenningskravene.

Egenkontroll

Hvert annet år skal bedriftene levere egenmelding som viser at internkontrollsystemene blir fulgt og er oppdaterte og at hver tiende prosjektmedarbeider er RIF-godkjent rådgiver.

Godkjenningsrådet i RIF skal administrere en tilsynsordning der det kan bli aktuelt med stikkprøvekontroller av bedriftene. I forslaget er det ikke sagt noe om hvem som skal stå for kontrollene.

Sjekke konkurrenten?

– Det kan være aktuelt at RIF-bedrifter kontrollerer hverandre, men at det blir lagt inn klausuler om at de ikke skal være i konkurranse med hverandre. I forslaget er det ikke sagt noe om hvordan dette skal gjennomføres, sier Rellsve.

Rådgivere skal nå gi egenmelding til sin overordnete hvert annet år som bekrefter at de er à jour innen eget kompetanseområde, lover og forskrifter. Helt nytt er krav om kompetanse innen kommunikasjon.

Se og forstå

– Ved å lese hva noen skriver og høre hva noen sier, ser vi at ikke alle har den kompetansen. Her bør RIF arrangere kurs.

Rådgiverne må også kunne dokumentere at de har fortåelse for en del sentrale juridiske begreper og prosesser som er viktige i prosjektarbeider som konsulene er med på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.