OLJE OG GASS

Skjerper kampen om Norskehavet

11. nov. 2008 - 13:41

Frederic Hauge i Bellona gikk lengst av alle under høringskonferansen om forvaltningsplanen for Norskehavet i Ålesund tirsdag:

– Rører dere blokkene som er gyteområder for silda, skal dere få svi, sa Hauge.

Bellona, Fiskebåtredernes Forbund, Natur og Ungdom og Norges Kystfiskarlag ba tirsdag regjeringen om å stenge de mest sårbare områdene for petroleumsvirksomhet.

Det samme kravet kom fra mange som hadde ordet på høringskonferansen, men verken olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) eller miljøvernminister Erik Solheim (SV) har tenkt å imøtekomme denne anmodningen – i alle fall ikke umiddelbart.

– Først må vi ha en dialog. Så får vi ta en avgjørelse, sier Solheim til NTB.

Han vil ha alle sider av saken belyst før en konklusjon. Den kan komme i stortingsmeldingen neste år.

Redusere konfliktene

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) var likevel klar på ett punkt. Han sa at konfliktnivået i Norskehavet må reduseres, og at han vil bidra til det.

Sammen med fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) har Riis-Johansen tatt mål av seg til å forbedre det anstrengte forholdet mellom fiskeri og seismikk i 2009.

– Vi har en jobb å gjøre. Slik det har vært, vil jeg ikke ha det, sa Riis-Johansen.

Han signaliserte også en skjerpet oljevernberedskap både for å verne sjøfugl og for å ta bedre vare på strandsonen.

Men han kunne ikke svare et klart ja eller nei på et spørsmål fra Venstres Gunn Berit Gjerde som ville vite om de sårbare Møreblokkene kunne holdes utenfor oljeleting.

Greenpeace-markering

De store miljøvernorganisasjonene var på plass under Norskehavskonferansen i Ålesund tirsdag. Greenpeace møtte statsrådene med klar beskjed om at også havet er natur som må tas godt vare på.

– Vi er bekymret både for korallrevene og for en ulykke som følge av oljeutslipp. Kravet er mer skånsomt fiske og en omlegging av skipstrafikken. Det er et mirakel at det ikke har skjedd en stor ulykke allerede, sier hav- og miljørådgiver Frida Bengtsson i Greenpeace til NTB.

Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF mener at mye ville være lettere om regjeringen kunne bekrefte at noen viktige områder i Norskehavet kunne tas bort fra oljeleting. Han sier at Mørekysten, i likhet med Lofoten, har områder som det er naturlig å beskytte mot petroleumsvirksomheten.

Fiskeriene

Regjeringen skal legge fram en stortingsmelding om Norskehavet våren 2009.

Det er nå store forventninger i miljø- og fiskeriorganisasjonene til at petroleumsfrie områder blir en del av forvaltningsplanen. De mest aktuelle områdene å verne for leteaktivitet er Mørebankene, kysten av Trøndelag med Frøyabanken og Haltenbanken, Helgeland med Sklinnabanken, Vestfjorden, Eggakanten og området rundt Jan Mayen.

I likhet med miljøvernorganisasjonene krever Norges Fiskarlag vern av sårbare gyteområder.

Organisasjonen foreslår at beskyttelsessonen utenfor Troms og Finnmark danner grunnlaget for en slik sone fra Stad til Lofotodden.

Denne sonen må utvides, der dette er nødvendig, for å sikre de særlig sårbare gyteområdene på denne strekningen, mener generalsekretær Jan Skjærvø i Fiskarlaget. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.