IT

Skjerper energikravene til IT-utstyr

Tone Strøm-Gundersen
25. sep. 2007 - 07:05

PC-er, dataskjermer, skrivere og kopimaskiner må om kort tid oppfylle strengere krav til energieffektivitet dersom produsentene skal få solgt dem til norske myndigheter og til andre EU-land.

Europaparlamentet har besluttet at statlige myndigheter skal pålegges å kjøpe IT-utstyr som er langt vennligere mot miljøet enn det som er på markedet i dag. Det vil også gjelde for Norge.IT-næringen en strømversting

– IT-næringen er en strømsluker på linje med de verste. Vi skal selvfølgelig ta vår del av ansvaret, sier prosjektleder Liv Freihow i IKT Norge.

Bransjeorganisasjonen mener det er bra at strenge kriterier blir innført, selv om det vil bety at svært mange av dagens produkter ikke vil tilfredsstille kriteriene.

– Når de nye kriteriene for energieffektivitet trer i kraft, vil det være cirka 25 prosent av produktene på markedet som oppfyller kriteriene, sier seniorrådgiver Kirsti Fagerlund i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Teknisk Ukeblad.

NVE administrerer Energy Star-programmet i Norge. Det er gjennom dette programmet EU har nedfelt de nye kriteriene til energieffektivitet i kontorutstyr.Kan spare mye

Det er første gang EU-landene blir enige om å gjøre kriterier for energieffektivitet bindende for medlemslandene. Kravene blir gjeldende for Norge gjennom EØS-avtalen.

– EU skal nå energimålene som ble besluttet tidligere i år. Dette vedtaket er derfor viktig både av hensyn til miljøet og skattebetalernes penger. Energieffektive produkter er også kostnadseffektive, sier energikommissær Andris Piebalgs i EU.

Hensikten med de nye kravene er å øke etterspørselen etter energieffektivt utstyr. Frem til nå har IT-utstyr blitt handlet inn uten at det er tatt hensyn til energieffektivt det er, ifølge EUs energikommissær.

Bedre kontroll

EU ønsker å ha bedre kontroll over energietterspørselen for å bidra til sikrere energitilførsel og for å møte de varslete klimaendringene.

Kontorutstyr står for en økende del av det totale elektrisitetsforbruket i Europa og er ifølge det Europeiske klimahandlingsprogrammet den gruppen som har størst potensial for innsparing.

Med riktig politikk og tiltak er innsparingspotensial over 50 prosent, hevder programmet. Kontorutstyr vil utgjøre 9 prosent av elektrisitetsregningen i et gjennomsnittlig EU-hjem i 2010.Energy star

Energy Star-programmet er en internasjonal frivillig energimerkeordning. Den skal vise vei til de energieffektive produktene slik at folk kan spare energi, ta vare på miljøet og øke produktlevetiden.

Ordningen ble opprettet i USA i 1992 og i 2001 inngikk USA og EU en samarbeidsavtale. Norge sluttet seg til den i 2005. IKT Norge ser gjerne at Energy Star blir offisiell standard i Norge og har jobbet aktivt for å få det til.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.