BYGG

Skjerper byggregler etter storbrann

Trond Heggelund
2. feb. 2007 - 08:09

I rapporten kommer det frem at det ikke var foretatt en helhetlig vurdering av brannsikkerheten og at bygningen ble registrert som særskilt brannobjekt først seks år etter at den var tatt i bruk.

Det er Statens bygningstekniske etat (BE) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som står bak rapporten.

- Et under

– Etter å ha gransket saken, mener jeg det er et under at det ikke gikk menneskeliv tapt i storbrannen som utviklet seg på veldig kort tid, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

Sammen med Statens bygningstekniske etat skal DSB sørge for at rapporten om hva som skjedde i Hole nå blir obligatorisk lesning for byggetater og brannvesen over hele landet.

- Sammen med skjerpede regler vil dette kunne føre til at vi unngår lignende storbranner i fremtiden, sier avdelingsdirektør Suhrke.

Vil endre reglene

Statens bygningstekniske etat griper spesielt fatt i to forhold i regelverket som de vil endre:

- Det ene er bruken av såkalte sandwichelementer med brennbar isolasjon som gir en veldig sårbar konstruksjon. Det andre er store kalde loft over flere boenheter. Disse kan være brannfeller når det begynner å brenne ned i leilighetene fra loftet, sier senioringeniør Vidar Stensstad hos BE.

Tirsdag ble det lansert nye byggforskrifter, men endringen som Stenstad tar opp vil neppe komme med i denne.

Han sier at de nå vurderer om det bør komme en endring i veiledningen til byggforskriftene, som er planlagt utgitt 1. mars.

Entreprenøren konkurs

Vik Torg AS krever erstatning for andre byggefeil, og drar entreprenøres forsikringsselskap for retten.

Saken skulle ha vært oppe 15. januar, mer er nå satt på vent.

– Problemet er at TT Bygg i Stavanger har slått seg konkurs, og mange av deres underleverandører er også forduftet. Entreprenøren var dekket av en garantiordning hos Gjensidige forsikring, og vi vil ha penger i forbindelse med utbedring av feil på leilighetene, sier Kåre Jostein Grøtta, som er eier og styreleder i Vik Torg.

Se sterke bilder - les rapport

Du kan laste ned og lese hele rapporten!

Et vitne tok en hel serie med dramatiske bilder og har lagt dem ut på nett. Se alle bildene fra storbrannen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.