BYGG

Skjerper byggekontrollen

Åslaug Haga og Gustav Pillgram Larsen.
Åslaug Haga og Gustav Pillgram Larsen. Bilde: Joachim Seehusen

Dagens krav til energibruk er skjerpet med 25 prosent. Statsråd Åslaug Haga kan ikke svare på hvordan hun skal sikre at de nye kravene blir fulgt. Dagens krav blir ikke fulgt.

- Det er et problem at det bygges med for mye feil og at forskriftene ikke blir fulgt. Kontrollen skal skjerpes, og vi arbeider med det i departmentet i forbindelse med revisjonen av Plan- og bygningsloven, sier Haga.

Fortsatt uklart

- Vi ser på alt fra forbedring av egenkontroll til gjeninnføring av kommunal bygningskontroll, men vi vet ennå ikke hvor vi lander, sier statsråden til Teknisk Ukeblad.

Det er spesielt økt fare for flere fuktskader næringen selv har brukt i argumentasjonen mot de nye forskriftene. Nå er kravene her, kun med noe mindre krav til tetthet i småhus.

- Følgene av sjusk blir større, fastslår Gustav Pillgram Larsen, assistredne direktør i Statens Bygningstekniske Etat.

Penger i ermet

Byggenæringen har kjempet hardt mot kravene til en U-verdi på 1,2 for vinduer. Haga har vendt det døve øret til, derimot lover hu at vindusprodusentene skal få tre av totalt syv millioner kroner departementet stiller til rådighet for nødvendig omstilling.

Kanskje får de til og med mer.

- Jeg har hørt en fulg synge om at det kan bli mer, sier Pillgram Larsen.

Innadslående vinduer

En konsekvens kan bli innadslående vinduer. I Norge blir det nesten utelukkende brukt vinduer som slår ut. Ellers i Europa er det vanligere med innadslående vinduer.

For å klare de nye kravene må karm og ramme isoleres, eller så må vinduene ha trelags glass. Isolert karm og ramme er billigere og også lettere å produsere når vinduet slår inn. Ulempen er at vinduene tar opp plass når de er åpne. Ulempen med trelags glass er at det stjeler lys.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.