NYHETER_BYGG

Skjerper byggekontrollen

SKJERPING:Assisterende direktør Gustav Pillgram Larsen i SBE forteller at kontrollrutinene i Norge ble skjerpet i sommer.FOTO: SBE
SKJERPING:Assisterende direktør Gustav Pillgram Larsen i SBE forteller at kontrollrutinene i Norge ble skjerpet i sommer.FOTO: SBE Bilde: BE
Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
10. sep. 2003 - 13:50

Kontrollsystemet i Norge og Danmark er svært ulikt. Likevel vil ingen av de byggkyndige TU har snakket med garantere at ikke det samme kan skje i Norge.

Danskene skal bygge opp igjen Siemens Arena, men striden raser om byggingen skal skje uten ny, omfattende godkjenning.

Danskene overlater mer beregningskontroll til offentlig myndigheter enn i Norge. Før vi fikk den nye plan- og bygningsloven, hadde også bygningsetatene i norske kommuner ansvar for å sjekke beregninger og konstruksjoner i byggeprosjekt. Det har de ikke lenger.

- Vi fant ut at det var dumt å overlate all kontroll til etterfølgende ledd. Vår plan- og bygningslov legger opp til at det er viktig å avdekke feil med kontroller nærmere der feilen kan oppstå, sier ass.direktør Gustav Pillgram Larsen i Statens Bygningstekniske Etat (SBE).

Norske byggeregler legger derfor opp til kontrollsystemer etter norske standarder. De krever en uavhengig part i tillegg til egenkontroller som skal dokumenteres.

- Vi har til nå hatt en overfokus på dokumentasjon av kontrollplaner overfor plan- og bygningsmyndighetene. Det viste seg at utbygger hadde mer fokus på planene enn selve kontrollene. Dette har vi nå skjerpet inn og endret med nytt lovverk fra 1. juli i år, understreker Larsen.

Velrenommert

Risikoen for at takkonstruksjoner på bygg svikter på grunn av regnefeil er meget liten. Derimot er feil bruk årsaken til at ett-to bygg raser sammen hvert år i Norge

Teknisk direktør Åge Holmestad i Moelven Limtre tør ikke garantere at konstruksjonsfeil eller feil i statiske beregninger ikke skjer i Norge. - Vi har jo selv en historie av dimensjoner når vi tenker tilbake på Sleipner og sviktende kontrollrutiner etc., påpeker Holmestad.

Det var limtreprodusenten Lilleheden Limtre som beregnet og produserte limtrebjelkene som falt ned i Siemens Arena. Ifølge Holmestad er firmaet både anerkjent og velrenommert med flere erfarne konstruktører og leveranser over hele Europa.

Som TU skrev i nr. 29/03 førte syv forhold til byggeskandalen i Danmark. Undersøkelser konstaterer at limtrebuene var feil dimensjonert. Ved selve bruddstedet i sperrefoten var limtre-tverrsnittet redusert på grunn av en rekke hull og slisser. Det førte til at styrken her var bare 25-30 prosent av det konstruktøren hadde regnet med.

Dette ble oversett av både limtreprodusentens ingeniører som foretok beregningene, av totalrådgiveren for det opprinnelige bygget og av kommunen som også er kontrollinstans for slike beregninger i Danmark.

Annet kontrollsystem

En rekke alvorlige feil i beregninger og produksjon slapp uhindret gjennom kvalitetssikringen.

- En erfaren ingeniør ville med en gang sett at tverrsnittet ved sperrefoten ikke ville tåle strekkspenningene den var dimensjonert for etter at slisser og hull for sammenføyningen av konstruksjonen var utført, understreker Holmestad.

Beregninger av slike konstruksjoner foregår med dataprogrammer uten manuelle kontroller. Instansen som er satt til å kontrollere benytter også ofte datahjelp til å utføre beregninger. Da er det ekstremt viktig at alle input-data er med og er riktige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.