ENERGI

Skjerper atomsikkerhet

Det kom fram på et møte i helgen i Wien, der over 600 delegater fra hele verden deltok. Bakgrunnen for møtet er frykten for at terrorister skaffer seg ytterligere Ram (Radio Active Material).

- Det er allerede bekreftet 280 tilfeller av forsvunnet materiale, sa doktor Mohamad El Baradei, sjef for FN's atomenergibyrå IAEA.

Enkelt å lage
El Baradei, som selv er kjernefysiker, hevder det er forbausende enkelt å lage en såkalt skitten bombe (DB, Dirty Bomb) bare man har noen hundre gram Ram.

Til forskjell fra når man skal lage en atombombe basert på uran-isotoper, trenger ikke en DB høyrent uran da det ikke er en kjernereaksjon man er ute etter: En ordinær, kraftig bombe fylt med for eksempel trotyl, som man fester Ram til, vil bli en DB.

Sprenges den i et tettbefolket område vil den forårsake meget store ødeleggelser ikke minst på sikt, fordi sprengladningen sprer livsfarlig materiale som skader i mange generasjoner fremover.

Derfor er DB den mest effektive terroristbombe man kan tenke seg, ved siden av gift eller bakterier i en drikkevannkilde: Det er bare å bevise at man har den og å gi inntrykk av at man er kar til å detonere den, så ligger verden på knærne og ber for seg.

Ingen ny trussel
Doktor El Baradei sier at «dette er ingen ny trussel, vi har fulgt problemet i mange år allerede. Men nå må regler og holdninger skjerpes».

Direktør Alexandr Rumiantsjev i Russlands Atomenergibyrå mener at «man har ingen grunn til å tro at terrorister har slik bomber».

Russland og USA har sammen laget et program som sikrer tidligere USSR's vidstrakte lagre av cesium, strontium og andre isotoper brukt i medisinsk og industriell sammenheng, isotoper som kan brukes til å lage en DB.

Det amerikanske innenriksdepartementet sa i fjor at det bare i USA er registrert 1.500 tilfeller der radioaktivt materiale er forsvunnet. Dept. of Homeland Security jakter på disse sammen med FBI.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.