NYETEKNOLOGIER

Skjelettet kan overføre data

BEIN: Skjelettet er det beste verktøyet til å overføre data, mener forskere.
BEIN: Skjelettet er det beste verktøyet til å overføre data, mener forskere. Bilde: Anatomium
Stein Jarle Olsen
20. juni 2007 - 07:02

Det er forskerne Lin Zhong og Michael Liebschner ved Rice University i Houston, Texas som har gjort det oppsiktsvekkende funnet.

Medisinske implantater

De har funnet ut at menneskeskjelettet sannsynligvis er det beste verktøyet til å overføre beskjeder og kommandoer til for eksempel medisinske implantater, skriver NewScientist.

Dette gjøres nå via trådløse radiosignaler, men disse kan oppleve forstyrrelser fra stereoanlegg og andre kilder, og er dermed ikke sikre nok.

Vibrator

Forskerteamet brukte en liten vibrator på ulike deler av kroppen for å finne ut om beinstrukturen kunne lede signaler.

Så målte de akustiske signaler andre steder på kroppen, og fant ut at et såkalt "Frequency Shift Keyed"-signal ga det beste resultatet. Disse signalene har to ulike frekvenser for 0 og 1.

Forskerne forsøkte så å plassere signalene på steder hvor mennesker vanligvis bærer ulike enheter; på håndleddet for klokker, midjen for mobiltelefoner i et belte og bak øret for hodetelefoner. Her fant de at skjelettet oversendte selv svake vibrasjoner med overraskende få feil.

– Dette er ganske utrolig, ettersom forsøkene involverte mange ulike bein og ledd, fortalte Lin Zhong på en konferanse i Firenze tidligere i juni.

Mobiltelefoner

Forskerne tror metoden kan brukes for eksempel til å gi et implantat som er plassert nært et bein, beskjed om å slippe ut en dose medisin. På samme måte kan klapring med tennene eller knipsing bli tolket av en mottaker til for eksempel å aktivere funksjoner i en mobiltelefon.

– Alle dataoverføringer skjer inne i menneskekroppen, og kan kun innhentes via direkte fysisk kontakt. Folk kan til og med dele informasjon gjennom et sterkt håndtrykk, sier Zhong.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.