KRAFT

– Skivebom å melde Norge inn i OPEC

PINLIG: - Jeg anser det som åpenbart at disse to kraftselskapene har forsøkt å kjøpe seg positiv oppmerksomhet fra energiministerens parti, sier Ketil Solvik-Olsen.
PINLIG: - Jeg anser det som åpenbart at disse to kraftselskapene har forsøkt å kjøpe seg positiv oppmerksomhet fra energiministerens parti, sier Ketil Solvik-Olsen. Bilde: Truls Tunmo
Stein Jarle Olsen
11. mars 2009 - 11:02

– Norge er tjent med å beholde dagens posisjon, som troverdig og uavhengig energileverandør. Verdens fattige har ingenting å tjene på at også Norge jobber for å styrke en monopolorganisasjon som OPEC, sier Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet.

– Holder oljeprisen oppe

Det kommer etter at SVs Hallgeir Langeland i dag sa at han mente Norge burde bli med i Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

Det begrunnet han med at et OPEC-medlemskap ville bidra til å holde oljeprisen høy, noe som igjen ville fungere som pressmiddel for energieffektivisering og alternative energikilder.

Les saken: Vil ha Norge med i OPEC

– Norge har stor troverdighet som stabil og forutsigbar energileverandør. Dette vil svekkes om vi blir med i OPEC. I tillegg bør Europas energisikkerhet veie tungt i vår utenrikspolitikk. Jeg tror ikke våre naboer og venner i Europa vil jobbe tettere med Norge om vi allierer oss med Venezuela og Saudi-Arabia, sier Solvik-Olsen.

Smarte

Solvik-Olsen lurer på om Langeland tror OPEC er idioter.

– OPEC ønsker å maksimere verdien av egne oljeforekomster. Det innebærer at OPEC vil ha høye oljepriser, men unngå at prisene blir så høye at det lokker energikunder over på alternative energikilder, sier han.

Heller IEA

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann mener Norge heller bør jobbe tettere sammen med det internasjonale energibyrået IEA.

– IEA har en mye mer helhetlig tilnærming til miljøutfordringer og forskning på annen energi. Et OPEC-medlemskap kan bare tilfredsstille Langelands ønske om statsstyring og monopol, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.