MILJØ

Skittent miljøspill i EU

Atle Abelsen
21. juli 2005 - 11:54

EU-parlamentet har vedtatt et forbud mot de farlige giftstoffene som går under betegnelsen bromerte flammehemmere fra 1. juli 2006.

Nå prøver EU-Kommisjonen å omgjøre vedtaket «gjennom bakdøra».

– Dette er et skittent spill fra Kommisjonens side. Vi utelukker ikke at dette ender i EU-domstolen, uttaler den danske EU-parlamentarikeren Margrete Auken i en pressemelding.

Kommisjonen vil foreslå å tillate bruk av stoffet decaBDE, en bromert flammehemmer. Et enstemmig EU-parlament har oppfordret miljøministrene til å avvise Kommisjonens forslag på neste Ministerrådsmøte.

Aukens parti SF viser til en vitenskapelig rapport, som beskriver decaBDE som miljømessig meget problemastisk.

Stor utbredelse

Bromerte flammehemmere brukes i en rekke produkter for å hindre branntilløp og flammeutvikling. Det gjelder i så vel tekstiler som byggevarer og elektroniske produkter.

Da industrien begynte å ta stoffene i bruk i stor skala for 15–20 år siden, hevdet produsentene at de var helt ufarlige, fullstendig biologisk nedbrytbare og ikke kunne spores i miljøet etter får år.

Nå viser det seg at de har alvorlige hormonhermende egenskaper, og kan på sikt true blant annet fertiliteten og reproduseringsevnen hos pattedyr.

Bromerte flammehemmere er dessuten funnet i urovekkende konsentrasjoner hos sjøpattedyr og i kvinners morsmelk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.