MOTOR

Skipsfarten forurenser like mye som hele Norge

Norskkontrollerte skip slipper ut like mye CO2 årlig som hele Norge, ifølge en ny FN-rapport.
Norskkontrollerte skip slipper ut like mye CO2 årlig som hele Norge, ifølge en ny FN-rapport. Bilde: Wilh.Wilhelmsen
18. feb. 2008 - 08:17

Den ennå ikke utgitte FN-rapporten konkluderer med at utslippene fra internasjonal skipsfart er nesten tre ganger så store som tidligere antatt.

Ifølge rapporten slippes det ut 1,12 milliarder tonn CO2 til sjøs hvert år, noe som representerer 4,5 prosent av verdens samlede klimagassutslipp, skriver Dagsavisen.

50 millioner tonn

Dagsavisen viser til at norskkontrollerte skip utgjør om lag fem prosent av trafikken på verdenshavene. Dermed ender norsk skipsfart opp med utslipp på over 50 millioner tonn CO2 årlig.

Det er omtrent det samme som de samlede norske utslipp i 2006, som ifølge Statistisk sentralbyrå var 53,5 millioner tonn CO2.

Kan reduseres

Ifølge Norges Rederiforbunds beregninger er imidlertid utslippene fra norske skip mellom 40 og 50 millioner tonn CO2 i året.

Direktør Lars Christian Alsvik mener skipsutslippene kan halveres ved for eksempel å endre design på skrog og propeller, mer effektive motorer og redusert fart. Alternative energikilder er imidlertid lite realistisk i stor skala per i dag.

– Skipsfarten vil uansett øke så lenge verdenshandelen gjør det samme. 90 prosent av dagens handel går på skip, og det finnes ikke noe bedre alternativ for miljøet, sier Alsvik til Dagsavisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.