NETTARKIV

Skiftet side ved bordet

Anders J. Steensen
6. mars 2008 - 10:29

Tønsberg: Terje Uthus har overtatt etter gründeren Halgeir Skogen som har bygd opp et konglomerat innen grupperingen Grenland Group, med hovedsete i Vestfold/Grenland. Selskapet har også virksomheter på Karmøy, i Bergen, et ingeniørkontor i Harstad og har nylig åpnet kontorer i Kina og Malaysia.

– Det blir spennende å oppleve markedet som leverandør, fra de andre siden av bordet. Etter å ha brukt de to første månedene på å gå gjennom selskapet, er jeg overbevist om at vi sitter på en ukjent perle i det norske offshoremarkedet, sier han.Rammekontrakt mot FMC

Bedriften leverer tjenester offshore, både ingeniørtjenester og byggeoppdrag. Siste skudd på stammen er en omfattende EPC kontrakt for ombygging på Oseberg Feltsenter. – Dette er vår største kontrakt inn i modifikasjonsmarkedet. Vi ser dette markedet som meget interessant. Prosjektet er en skikkelig svenneprøve for oss, sier Uthus.

Med basis i på Herøya i Porsgrunn har bedriften også stor aktivitet rettet mot prosessindustrien i Grenland. Dette gir en god industriell basis og sørger for en jevn sysselsetting samtidig som det gir god erfaring også mot offshoremarkedet.

– Den kanskje viktigste kontrakten vi har er rammekontrakten med FMC Technologies på Kongsberg. Vi produserer brønnrammer og andre sammenstillinger for dem. Det gir god aktivitet ved verkstedene i Langesund og i Tønsberg. Grenland Group er den største virksomheten rettet mot offshoreindustrien i regionen.Må øke fortjenesten

– Jeg føler meg rimelig trygg på framtiden. Vi har verktøy, kompetanse, kapasitet og erfaring til å påta oss større oppdrag innen drift og vedlikehold av installasjonene. En tjeneste vi ser vokser er 3D-skanning som brukes for å dokumentere offshoreinstallasjonene i forbindelse med modifikasjoner. Vi ser en økende interesse for dette hos oljeselskapene, sier Uthus. Scanningvirksomheten er nå skilt ut i et eget selskap, Grenland AsIs Global AS.

– Offshorebransjen har hittil vært preget av lave marginer. Hva vil du gjøre for å forbedre disse?

– En av mine hovedoppgaver er å forbedre inntjeningen. Det er gode muligheter for forbedre marginene. Grenland Group har en desentralisert flat struktur som passer med at vi er mange steder. Jeg mener den strukturen vi har er god og vel forberedt til å kunne levere. Vi har gode rutiner og ordreboken er god.Bygger opp i Østen

I februar åpnet Grenland Group et kontor i Shanghai. Der har selskapet inngått en avtale med Jiangsu Rongsheng Heavy Industry (RSHI) og finansieringsselskapet XAC Import and Export (XAC). Samarbeidet vil i første omgang bestå av felles anbudsprosesser, teknisk samarbeid og prosjektsamarbeid.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Kina og Malaysia er interessante markeder for oss. Vi ser for oss en betydelig vekst i disse landene. Vi vurderer også å bruke vårt kinakontor til å gjøre innkjøp i Kina, i stedet for å gå omveien om europeiske importører og norske distributører. Det betyr at vi kan spare et par fordyrende ledd på en rekke forbruksvarer innen vår industri, sier Uthus.Samsung

Grenland Group har egen ingeniørvirksomhet på Foksrød. Kompetansen er høy innenfor dekksutrustning for boreutstyr på flytende innretninger. Selskapet har gjennomført betydelige oppdrag for blant andre Samsung og Hyundai Heavy Industries. Dette ingeniørkontoret har også betydelig kompetanse når det gjelder halvt nedsenkbare borerigger. De har egne design som de vil utvikle videre.

– Vi ser for oss at vi kan bygge skrog i Kina som vi utruster ferdig her hjemme. Det har vist seg å være en god løsning for andre, sier Uthus.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.