NETTARKIV

Skeptisk til Eksportrådet

13. mars 2002 - 14:01

- Det er greit å ha noen satsingsområder, men det blir feil dersom dette betyr å definere andre ut. Det må gå an å ha to tanker i hodet på én gang, sier bransjesjef Egil Sundet i TBL Møbel og innredning. I forrige utgave skrev Teknisk Ukeblad at det nye Eksportrådet vil fremme teknologi og nye næringer fremfor etablert industri.

- Vi er overbevist over at det fins en fremtid også innenfor den industrien vi har i dag. Med den norske næringsstrukturen, med en overvekt av små og mellomstore bedrifter, vil bedrifter innenfor etablerte næringer ha et like stort eller like lite behov for stimuli som andre, hvis de skal lykkes i å erobre nye markeder, sier Sundet.

- Innen alle bransjer vil du finne gode og mindre gode bedrifter. Fremfor å fokusere utvalgte sektorer, burde Eksportrådet fokusere utvalgte bedrifter. Vi vil helst at bedriftene selv legger premissene for sin eksportsatsing, og ikke virkemiddelapparatets program- eller sektororientering.

Møbel- og innredningsindustrien i Norge omsatte i 2000 for anslagsvis 12 milliarder kroner og hadde en eksportandel på 50 prosent. Flaggskipet Ekornes omsatte alene for 1,7 milliarder og hadde en resultatgrad på 20 prosent av omsetningen, ifølge SUndet: - Det er ikke mange norske bedrifter som kan skilte med slike tall, sier bransjesjefen, som leder cirka 127 medlemsbedrifter med til sammen 6600 ansatte.

(hl)Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.