NETTARKIV

Skattehull

NÆRINGS- OG HANDELSMINISTER Ansgar Gabrielsen smiler fornøyd om dagen. En av grunnene er at næringslivet har sendt inn tusenvis av søknader for å få mindre skatt. Skattefunn-ordningen, der bedriftene får 18-20 prosent fradrag i skatten for kostnader til forskning og utvikling, er blitt en suksess.

Sekretariatet i Forskningsrådet druknet i søknader ved årsskiftet. Bare for året 2002 kom det inn over 3000 søknader. De utgjør til sammen prosjekter for fem milliarder kroner. Dersom de blir godkjent (bare ti prosent har til nå blitt avvist), vil norske bedrifter slippe unna med en milliard kroner mindre i skatt ved oppgjøret til høsten. Staten subsidierer dermed forskning og utvikling i et omfang som er over det dobbelte av den avviklede Funn-ordningen på 400 millioner kroner.

Med et pennestrøk har Regjering og Storting løftet Norge oppover på listen over hvor mye OECD-landene bruker på forskning og utvikling. Etter flere år med kjeft for at målet om at Norge skal opp på OECD-gjennomsnitt ble fjernere og fjernere, kan regjeringen håpe på at statistikken for 2003 vil se atskillig bedre ut. Forskning og utvikling for fem milliarder ruver i statistikken når næringslivets samlede bidrag til FoU hittil har vært ca. ti milliarder kroner. Det gjenstår å se hvor mye "skjult" forskning som er kommet frem med Skattefunn.

Endringen i næringslivets forskning er oppsiktsvekkende. Var et skatteincentiv alt som skulle til for at norske bedrifter plutselig ble svært opptatt av forskning og utvikling og satte av nye midler til FoU? Vel er vi nordmenn flinke til å utnytte skattefradragsordninger, men likevel. Det later heller til at prosjekter som tidligere har gått inn i den vanlige driften, nå er omdefinert til forskningsprosjekter og dermed berettiget til skattefradrag. Ingenting tyder på at norsk næringsliv har ansatt en hær av nye forskere eller omplassert høyt skolerte medarbeidere fra driftsoppgaver til forskningsoppgaver.

Dersom Skattefunn-ordningen har synliggjort forskning som tidligere ikke er blitt registrert, er det bra, det gir mer sammenlignbare tall med andre land. Men vi har en mistanke om at mange prosjekter bare har fått en ny hatt.

Det er oppsiktsvekkende hvor raskt næringslivet har økt sin forskning og utvikling.

.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.