OLJE OG GASS

Skatteendringer kan velte Linnorm

Shell regner på om nøkkelfeltet i Norskehavet blir ulønnsomt.

Viktig prosjekt: Linnorm er et av feltene som er ment å betale for rørledningen Polarled. Nå står prosjektet i fare.
Viktig prosjekt: Linnorm er et av feltene som er ment å betale for rørledningen Polarled. Nå står prosjektet i fare.
17. mai 2013 - 12:37

Stavanger: 16. mai utsatte energi- og miljøkomiteen på Stortinget behandlingen av Statoils planer om 60-milliardersutbyggingen Aasta Hansteen. Årsaken er usikkerhet om utbyggingen kan bli ulønnsomt på grunn av regjeringens nye skatteendringer.

– Det er reist spørsmål ved lønnsomheten til andre prosjekter som sammen med Aasta Hansteen skal finansiere gassrørledningen Polarled. Dermed kan hele prosjektet bli enda mer risikabelt, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til Teknisk Ukeblad.

Linnorm i fare

Shells Linnorm-prosjekt er et av nøkkelprosjektene som skal hindre gigantiske rørledningstariffer for Aasta Hansteen.

Prosjektet er allerede utsatt prosjektet på grunn av usikkerhet rundt økonomien. I likhet med hele oljebransjen reagerer Shell sterkt på regjeringens reduksjon av den såkalte friintekten fra 7,5 prosent til 5 prosent.

- Vi holder på å se på dette nå. Foreløpig har vi ikke konkludert om endringene får konsekvenser for Linnorm-prosjektet, opplyser kommunikasjonsdirektør Terje Jonassen i Shell til Teknisk Ukeblad.

Les mer: Derfor er Aasta Hansteen et risikoprosjekt

Går utover marginale felt

Selve Aasta Hansteen-prosjektet blir ikke rammet av regjeringens skatteendringer, ettersom utbyggingsplanene ble innlevert før 5. mai. Men Statoil er også bekymret for hva de reduserte vilkårene vil bety for omkringliggende felt.

- Generelt vil felt med marginal økonomi åpenbart bli enda mer marginale med skjerpet skattenivå, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Han ønsker ikke å opplyse om hvor store ekstravolumer som må bygges ut for å gjøre Aasta Hansteen-prosjektet robust.

- For Polarled har vi lagt til grunn et volumgrunnlag som er større enn Aasta Hansteen sin totale produksjon. Av forretningsmessige årsaker ønsker vi ikke å gå nærmere inn på hvilke forutsetninger for robustgjøring vi har lagt inn med henhold til tilleggsvolum.

Les mer: – Graverende feil i Aasta Hansteen-saken

Tariffen ikke fastsatt

Skauby forteller at volumgrunnlaget for endelig fastsettelse av tariffen i Polarled besluttes av myndighetene i løpet av 2016.

- Vi har ikke noe grunnlag for å uttale oss om dette spesifikt.

På Aasta Hansteen har Statoil valgt en teknisk løsning som aldri tidligere har blitt brukt på norsk sokkel.

- Konseptet med Spar-plattform har ekstra vekt- og arealkapasitet og ledige slisser for nye stigerør. Det betyr at nye funn kan kobles på Aasta Hansteen. Det betyr at nye funn kan kobles på Aasta Hansteen. Hva et slikt mulighetsbilde vil gi av konkrete resultater eller prosjekter i fremtiden er det imidlertid for tidlig å konkludere på i dag, sier Skauby.

Les også:

- Oljeindustrien har nådd toppen  

Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil

Stoltenberg ville ramme oljenæringen hardere

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.