OLJE OG GASS

Skarv skaper strid i BP

ABC, Industri Energis klubb i BP, har varslet Ptil om lovbrudd i BP.
ABC, Industri Energis klubb i BP, har varslet Ptil om lovbrudd i BP. Bilde: ABC
Maiken Ree
10. aug. 2011 - 09:47

Industri Energis klubb i BP har varslet Petroleumstilsynet (Ptil) om at BP har brutt arbeidsmiljølovens bestemmelser om involvering og drøftelse i BP Norge.

Saken dreier seg om at BP Norge har endret rotasjonsordningene på Skarv-prosjektet. Personellet på Skarv har gått i en rotasjonsordning med 14 dagers nattarbeid. Normalt sett skal de ansatte ha sju nattskift etterfulgt av sju dagskift. I juli gikk klubben i BP hardt ut mot BPs ledelse i media. Klubben har også sagt at konflikten kan forsinke selskapets prosjekter.

– Brevet til Ptil er en oppfølging av saken, og vi ønsker å si at vi ikke er fornøyd med bedriftens håndtering av saken. Det har vært en god del skuffende møter i etterkant av at saken kom opp. Nå går vi til myndighetene fordi vi mener det er et lovbrudd når bedriften innfører en annen type skiftordning enn det som er etablert i bedriften, sier hovedtillitsvalgt i Ansattes Bedrifts Club (ABC) Christopher Birknes.

Samarbeider ikke

Klubblederen sier at klubben ble motarbeidet av ledelsen i møtene som ble avholdt i etterkant av at saken kom på bordet.

– Vi gikk inn med en positiv innstilling, og vi er selvsagt ikke interessert i en bedrift som kommer dårlig ut i media. Men da trenger vi en bedrift som samarbeider med oss. Det har de altså ikke gjort, og det er skuffende at de ikke har tatt det inn over seg, sier Birknes.

Anstrengt forhold

Han sier at forholdet mellom de to partene har tilspisset seg etter at saken kom på bordet.

– Det går på bedriftens holdning, at de ikke tør å innrømme feil og se over ting på ny. Det er så åpenlyst at de bør gå tilbake på ordningen de har innført på Skarv. Nå slår vi i bordet med brudd på lovverket, og kommer til å ta saken videre, sier Birknes.Christopher Birknes, hovedtillitsvalgt i ABC, sier forholdet er anstrengt mellom ledelse og fagforening i BP.
Christopher Birknes, hovedtillitsvalgt i ABC, sier forholdet er anstrengt mellom ledelse og fagforening i BP.

Bedriftsinternt

BP sentralt sier at de ønsker å behandle saken som bedriftsintern.

– Vi skal svare ABC med hensyn til involvering på Skarv og skiftordningen. Det har vi ikke gjort enda, men det kommer. Siden denne saken pågår, anser vi det som en bedriftsintern sak. ABC får selv svare for hvorfor de sender et brev til Ptil og legger det ut som eksternt innhold, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo.

Stor belastning

Birknes sier at saken kom opp fordi personellet på Skarv følte en såpass stor belastning med den nye nattskiftordningen.

– De ønsket at fagforeningen skulle ta saken opp. Bedriften har også varslet at samme ordning kan komme på Valhall og Ula, men her har de også sagt at de vil involvere arbeidstakerne med en referansegruppe som gir sin anbefaling. Likevel nekter de å ta med Skarv som en del av anbefalingene, sier Birknes.

Takket nei til deltakelse

Han sier at det skyldes BP Gruppens standard, som tilsier at alle nye prosjekter og felt skal ha kontinuerlig nattskift, med grunnlag i sikkerheten.

Geirmo i BP sier at ABC ble invitert til å delta i referansegruppen, men har takket nei. Når det gjelder Skarv, mener bedriften at de har hatt arbeidstakers involvering da de besluttet å ha 14 dagers nattskift. ABC sier de ikke kjenner til forholdene, og ber om dokumentasjon.

Birknes sier at ønsket om 14 dagers nattskift skyldes BP Gruppens standard, som tilsier at alle nye prosjekter og felt skal ha kontinuerlig nattskift, med grunnlag i sikkerheten.

STOR DREIESKIVE: Turreten er navet i skipet - det er her alle stigerør kommer opp og forankringen skjer gjennom turret og ned til havbunnen. Toppen sees rett til høyre for krana.
Skarv-skipet skaper strid i BP. Ledelsen har innført 14 dagers nattskift, uten klubbens samtykke. Tore Stensvold

Ønsker pålegg til BP

– Vi mener at forskningsrapporter fastslår det motsatte. På økonomisk plan vil det ikke utgjøre noen forskjell. Derfor bør arbeidstakeren få avgjøre selv hvorvidt de ønsker å gå i 14 dagers nattskift, sier Birknes.

– Hva håper dere at Ptil kan gjøre i denne saken?

– De kan gi et pålegg til bedriften. Vi håper Ptil ser saken på samme måte som oss, og anerkjenner at BP har brutt reglene, sier Birknes.

To brev

Brevet som ble sendt 8. august er det andre brevet klubben i BP har sendt Ptil. Den første henvendelsen ble sendt 21. juli, hvor klubben varsler brudd på styringsforskriftene.

Ptil bekrefter at de har mottatt brevene fra ABC, og sier de har planlagt et møte med klubb og ledelse den 17. august.

Ønsker dialog

– Det vil være en orientering og avklaring i forhold til situasjonen i BP: Så vår vi i etterkant vurdere hvordan vi jobber med saken, og hvorvidt Ptil vil involvere seg videre i saken. På dette tidspunktet er vi mest opptatt av dialog, men vi har også andre muligheter dersom det er nødvendig. Det viktige her er å være overbevist om at BP Norge forholder seg til kravene i regelverket, både når det gjelder arbeidstakers involvering og å sikre bemanningen, sier Inger Anda, pressetalskvinne i Ptil.

Ptil vurderer nå hvorvidt de to henvendelsene skal håndteres separat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.