BYGG

Skarpskyttere punkterer tanken

LITE: Gjennom dette hullet i betongveggen må skarpskytteren treffe propantanken.
LITE: Gjennom dette hullet i betongveggen må skarpskytteren treffe propantanken. Bilde: Scanpix
Mona Strande
2. apr. 2008 - 12:25

Gjennomskytingen skal skje klokken 13.

– Hvis det går bra, vil en rett og slett spyle tanken med nitrogen, og så fylle den med vann. Deretter kan man plugge tanken og anse den som skrapjern, sier operasjonsleder Audun Vartdal i Sunnmøre politidistrikt.

Nøye vurdert

Operasjonen er nøye vurdert og testet.

– De har forhåndsprøvd med en lignende tank, for å vite nøyaktig hva som skjer når man skyter på den med gevær, sier Vardal.

For å treffe riktig må politiets skarpskytter, som skal foreta skytingen, treffe presist på tanken gjennom et hull i betongen med en diameter på 60 centimeter. På forhånd er det nøye vurdert hvor han skal stå for å treffe i riktig vinkel fra riktig avstand.

Gassutblåsning mulig

– Den største utfordringen er likevel hva som skjer etter det er skutt. Så vidt vi er kjent med, er ikke dette gjort tidligere her i landet, sier Vartdal.

I verste fall fører skytingen til utblåsning av gass, derfor har de plassert flere fakler i det forventede utblåsningsområdet.

Antakeligvis er det cirka 10 kg propan igjen på tanken, med dette anslaget er forbundet med en viss usikkerhet.

– All sikkerhet er ivaretatt både for innsatsmannskap og publikum, og vår ekspert fra StatoilHydro forventer at det skal gå helt uten problemer, sier Vartdal.

Nitrogen via kloakken

I hele natt har leilighetskomplekset blitt pumpet fullt av nitrogen. Hovedinnsprøytningen ble gjort via kloakkrøret.

– Etter å ha gått inn i kloakkrøret med kamera så vi at det ville fungere godt, ikke minst fordi man via kloakkrøret kommer veldig lavt inn i bygget. I tillegg ble det sprøytet inn noe via en sprekk i betongen, sier Vartdal.

Dette arbeidet avsluttes i formiddag.

Fyller rasbygget med nitrogen

Trenger noen dager

Går det bra å bli kvitt all gassen vil det få betydning for vurdering av evakueringsgrensene.

I tillegg har NORSAR-gruppen startet med sine forberedelser for å kunne begynne søk etter de omkomne så fort eksplosjonsfaren er eliminert.

– Sikringsarbeidet ekspertgruppen har kommet frem til starter så fort dette problemet er fjernet. Men det er mye utstyr som skal på plass, så det vil nok ta et par døgn til før de får gått inn i bygget, sier Vartdal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.