ARBEIDSLIV

Skarpere ultralydbilder med ny skanner

Nylig rullet de første eksemplarene av Vivid 7 ut av produksjonslokalene til GE Vingmed Ultrasound. Den siste generasjonen av ultralydskannere fra Horten-bedriften blir i løpet av høsten tatt i bruk ved hjerteavdelinger ved sykehus over hele verden.

Forbedret bildekvalitet skal sikre at hjertepasienter raskt og presist får stilt livsviktig diagnose. Tre og et halvt år og 250 millioner kroner har det kostet å utvikle det nye ultralydsystemet.

Tredoblet omsetning

GE Vingmed Ultrasound AS er et lite stykke norsk industrieventyr. Selskapet ble i 1998 kjøpt opp av General Electric, verdens største industrikonsern. Hortensmiljøet har ansvaret for GEs ultralydutvikling innenfor kardiologi.

Etter oppkjøpet har Vingmed nesten tredoblet omsetningen og økt sin markedsandel til 20 prosent.– I år regner vi med 130 millioner dollar i omsetning innen GEs kardiologivirksomhet, forteller Anders Wold, administrerende direktør i GE Vingmed Ultrasound.

Teknologileder

Ny probeteknologi, integrerte nettverksløsninger og ergonomisk design er stikkord for den nye Vivid 7-maskinen. Resultatet er bedre bildekvalitet og en fleksibilitet ingen av konkurrentene i dag kan skilte med, skal vi tro Vingmed-sjefen.

– Dette har vært et enormt løft for bedriften. Nå får vi uttelling for vår strenge fokus på teknologiutvikling.

Mer følsom

De nye ultralydprobene fokuserer i to dimensjoner. Strålen kan dermed styres i flere retninger, noe som gir større følsomhet ved avbildning av hjerte og måling av blodstrømshastigheter og hjerterytmer.

Dagfinn Sætre, prosjektleder og sjefsdesigner for den nye ultralydmaskinen, forteller at skanneren ikke bare produserer bilder. Den har en innebygd målepakke, som automatisk kvantifiserer måledata ut fra gitte parametre og genererer numeriske modeller, for eksempel av kvantitativt stress.

En rapportgenerator oppdaterer pasientdatabasen via integrerte nettverksløsninger, og ulike analyseverktøy kan skreddersys kundenes ønsker.

Diagnosen kan stilles uavhengig av selve opptaket, ved at skanneren hektes sammen med en pc et annet sted.

– Ofte er det en tekniker som foretar selve undersøkelsen uten at legen er til stede. Nå er legenes muligheter for postprosessering av bilder og oppfølging av pasientene blitt bedre, forteller Sætre.

Fleksibel arkitektur

Vivid 7 introduserer samtidig en helt ny teknologiplattform, som heretter skal danne basis for alle GEs ultralydprodukter. Programvarearkitekturen er satt i høysetet.

– Vi er mindre og mindre elektronikkorientert, og mer og mer programvareorientert, forteller Anders Wold.

Målet har vært en mer fleksibel arkitektur.

– Nå kan vi raskt gå inn å endre algoritmestrukturen for å forandre funksjonaliteter eller legge til nye. Tidligere måtte vi bygge om kretskortene, sier Sætre.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.