IKT

Skapt for lommen

Plattformen har over 80 prosent av markedet i dag. Dette til tross for at Microsoft endelig ser ut til å lykkes med sin PocketPC-plattform, og Psion gjennom Symbian-alliansen begynner å gjøre seg gjeldende.

Analyseselskapene har de siste årene stadig oppjustert sine spådommer om størrelsen på dette markedet. Nå spår de en meget bratt vekstkurve. Palm har doblet salget både i 1999 og 2000. Nå selges det en enhet hvert tredje sekund et eller annet sted i verden.

På samme måte som Microsoft har Palm også lisensiert ut operativsystemet til en rekke produsenter, med Handspring og Sony i fremste rekke.

Rivaler

Etter at PPC (PocketPC) kom på markedet i fjor sommer og Compaq lanserte sin iPAQ-modell, har det blitt liv i leiren. Markedssjef for PC-produkter i Compaq, Verner Hølleland, forteller at de solgte rundt 8000 enheter i Norge i de fem månedene iPAQ var tilgjengelig i fjor, men at de kunne solgt det dobbelte hvis de hadde klart å produsere nok. I år regner de med å ende på minst 20.000 enheter. HP har også lansert flere nye modeller, og selskapet gjør ingen hemmelighet av at de kommer med modeller som integrerer mobiltelefoner senere i år.

Palm påpeker at PocketPC ikke er en krympet PC, men den er spesialkonstruert for å være mest mulig brukervennlig i et så lite og lett format som mulig. Selskapet tror heller ikke det vil bli noe stort marked for enheter som integrerer mobiltelefon, men tror brukerne vil ha to separate enheter som samarbeider over et Bluetooth radiosamband.

På samme måte som Microsoft har oppnådd med PC-en, har Palm klart å skape et svært stort utviklermiljø rundt plattformen. Utviklere er et viktig konkurransefaktor, og de indikerer interesse for plattformen. I følge Hølleland i Compaq jobber allerede mer enn 100 norske selskaper med utvikling på PPC.

Reflektive farger

Compaq var den første leverandøren som kom på markedet med en modell med en reflektiv fargeskjerm. Det betyr at det er den første fargemodellen som er brukbar i sollys og som har bra batterilevetid.

Nå svarer Palm med en reflektiv fargemodell; m505, i en elegant metallinnpakning og med en vekt på bare 128 gram. Den tidligere fargemodellen hadde bare 8 bits farger, mens de fleste PocketPC-modellene hadde 12 bit. Den nye utgaven slår tilbake med 16 bit, som gir virkelig gode fargebilder. Den samme modellen kommer også i en 99 grams utgave med gråtoneskjerm.

Begge de nye modellene har en sprekk for hukommelseskort. Siden de er så tynne, har Palm valgt å gå for SD/MMC-kortet, som er blitt en vel akseptert standard. De finnes i utgaver opptil 64 MB nå, og kommer med 256 MB senere i år. De nye modellene tar også endelig spranget over i USB-verdenen og befrir brukerne fra den gamle, trege og problemutsatte serieporten.

Med de nye Palm-modellene introduseres også den nye versjonen av operativsystemet Palm OS 4. Det har et forbedret grensesnitt og en rekke funksjoner for å fungerer bedre sammen med mobiltelefoner og for bedre Internettopplevelse. På samme måte som i PPC følger det også med en løsning for å lese elektroniske bøker.

Fremtiden kaller

Den tøffe konkurransen fra PPC har fått utviklerne bak Palm-plattformen til å skjerpe seg. De har lenge hevdet at du ikke trenger høy skjermoppløsning og kraftige prosessorer, fordi slike enheter ikke skal være en PC. Nå endrer de litt på dette budskapet og i den neste utgaven av operativsystemet er det snakk om superraske ARM-prosessorer og det dobbelte antallet billedpunkter på skjermen, eller mer.

Selv om den nye OS 5 vil bruke ARM, vil den ha full bakoverkompatibilitet med dagens applikasjoner.

Les mer om: