INDUSTRI

– Skaper usikkerhet for industrien

FÅR IKKE BEHOLDE KRAFTEN: Direktør Jørgen Rostrup i Hydro Energi sier det nå er skapt større usikkerhet rundt produksjonen på Karmøy.
FÅR IKKE BEHOLDE KRAFTEN: Direktør Jørgen Rostrup i Hydro Energi sier det nå er skapt større usikkerhet rundt produksjonen på Karmøy. Bilde: Michael Heffernan
Camilla Aadland
14. mars 2008 - 14:20

– Dette skaper økt usikkerhet rundt det å drive kraftkrevende industri i Norge, sier Jørgen Rostrup, konserndirektør for Energi i Hydro.

For Hydro har det vært spesielt viktig å få avklart hva som skjer med kraftverket i Røldal-Suldal, ettersom konsesjonen utløper i 2022. Dette kraftverket leverer strøm til aluminiumsproduksjonen på Karmøy.

Veiskille

Selskapet må nå vurdere om det fremdeles ønsker å investere på Karmøy. Hydro må nemlig fase ut aluminiumsproduksjonen fra gammel teknologi på grunn av miljøkrav innen 2010. Men selskapet ønsker å erstatte den gamle teknologien med en ny og moderne produksjonslinje for å øke produksjonen på Karmøy.

Betingelsene har vært at Hydro må få eie kraften selv, i tillegg til avtaler om langsiktige kraftkontrakter.

– Det første punktet ble det skapt stor usikkerhet om i dag, kommenterer Rostrup.

Viktig for Norge

Rostrup mener det burde vært mulig for industrien å få beholde kraften så lenge den blir brukt til produksjon.

– Norge er et viktig land for oss å produsere aluminium i, og jeg skulle tro det var viktig for Norge at vi blir her. Det har med arbeidsplasser, kompetanse og grønn aluminium å gjøre, sier energidirektøren.

Lysere for Elkem

Elkem er den andre store private eieren av vannkraft i Norge. Direktør for samfunnskontakt Johan Chr Hovland ser ikke like mørkt på det:

– Vi hadde ønsket å beholde kraftverkene våre, fordi vi mener det ville gitt best grunnlag for å videreføre vår industrivirksomhet. Men når regjeringen nå har videreført muligheten for å selge til offentlige eiere, kombinert med en leieordning, er det en nestbest løsning som gir muligheter, sier han til TU.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.