NATURVITENSKAP

Skaper-måler delvis importert

IKKE ALENE: Ellen Kathrine Lie har god hjelp fra faren Thor Bjørn Lie og Åge Heier i High Tech Security.
IKKE ALENE: Ellen Kathrine Lie har god hjelp fra faren Thor Bjørn Lie og Åge Heier i High Tech Security. Bilde: Truls Tunmo
Tore Stensvold
1. juni 2006 - 11:07

I løpet av programmet Skaperen, reagerte mange av de andre deltakerene samt TU-lesere på at produktet og presentasjonen ikke hang godt sammen.

Flere medier - deriblant TU - har påpekt at High-Tech Security og Ellen Kathrine Lie er medeier i flere selskaper og sitter på papiret millionverdier.

TU har også påvist at Innovasjon Norge ga Ellen Kathrine Lie og selskapet 300.000 kroner til forskningsstøtte høsten 2005.

Patentert av Korea-selskap

Nyhetsmagasinet Memo bringer i dag fram nye momenter. Multimåleverktøyet er slett ikke utviklet og patentert i Norge.

Vinneren av TV 2-programmet Skaperen, Ellen Kathrine Lie, sa til programleder Frithjof Wilborn at hun hadde funnet opp et apparat som skulle måle både strøm og vann.

Nyhetsmagasinet Memo skriver i dag at produktet allerede var funnet opp og patentert i Korea.

- Skulle vært sjekket

Det sørkoreanske selskapet Nuri Telecom bekrefter overfor Memo at de har utviklet, patentert og produsert komponenter til apparatet. Selskapet bekrefter også at Lie har agentavtale på produktet.

- Hun trenger ikke noe patent, fordi hun har skaffet seg en distribusjonsavtale med et koreansk selskap, sier prosjektleder Silje Thoresen i Innovasjon Norge, til Memo.

- Var det ikke et norsk patent som vant? Nei, uff. Det høres ikke bra ut. Så vidt jeg vet, skulle dette vært sjekket ut, sier TV 2-sjef Kåre Valebrokk.

Investor-jubel

Skaperen-vinner, Ellen Kathrine Lie, konstaterte overfor programleder Wilborn at produktet ikke eksisterte per i dag.

Kampanje referer i dag en en del av samtalen mellom Wilborn og Lie fra programmet.Snytt?

Lie ble premiert med en million kroner fra statlige Innovasjon Norge for innsatsen og fikk mange tilbud om investor-kroner, deriblant av en jurymedlem Idar Vollvik.

Før nyttår fikk selskapet High-Tech Security inn rallykjører Petter Solberg på eiersiden.

Programmet Skaperen skulle hjelpe gründere og oppfinnere som ellers ikke kom fram med sine unike ideer i det vanlige apparatet. Etter avsløringene av forholdene rundt High-Tech Security, føler mange seere og deltakere seg snytt.

Overfor VG avfeier Ellen kathrine Lie påstandene i Memo, og sier hun har kontaktet sine advokater.

Til VG Nett sier hun: - Jeg har sendt dette over til advokatene mine. Det de skriver, stemmer ikke i det hele tatt, sier Lie som fastholder at hun har spilt med åpne kort hele veien.VG Nett:- Så du har utviklet multiavlesningsboksen?- Ja, svarer Lie og forklarer at hun har brukt millioner på å utvikle konseptet.- Det det koreanske selskapet hadde fra før, var en avlesning for gass - uten alt det andre vi har integrert i boksen, sier Lie til VG Nett.VG Nett:- Du har altså patent på produktet?- Vi har ikke kommet så langt ennå at det er blitt patentert. Dette er et sammensatt system bestående av mange komponenter, og produktet er fortsatt under utvikling. Derfor er det ikke patentert. Ingen har patent på produktet ennå - heller ikke koreanerne. Å sette sammen produktet slik vi har gjort med denne teknologien, er vi først i verden med. Vi skal ut i stort piltoprosjekt i slutten av august, sier Lie som vil undersøke hvordan hun juridisk kan forholde seg til artikkelen i bladet.

Nettstedet grunder.no avslører imidlertid at Memo har vært litt rask i vendingen og trukket koreanernes uttalelser vel langt.

Under tittelen Syltynne Memo-påstander, skriver grunder.no: Memo-journalist Bjørn Olav Jahr medgir overfor Grunder.no at han ikke har fått noen direkte bekreftelse fra Ellen Kathrine Lies samarbeidspartner i Sør-Korea på at selskapet har patent på multiavlesningsboksen. Dessuten bekrefter sør-koreanerne at Lie kom til dem med idéen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.