ARBEIDSLIV

Skaper designmarked

JOBB I NORGE: Industridesigner Tom-Andre Tarlebø vil jobbe i Norge og gir små og mellomstore bedrifter opplæring i hvorfor design er viktig.
JOBB I NORGE: Industridesigner Tom-Andre Tarlebø vil jobbe i Norge og gir små og mellomstore bedrifter opplæring i hvorfor design er viktig. Bilde: ARNE ASPHJELL
Ragna Kronstad
11. mai 2005 - 08:00

Mange av studentene som utdanner seg til å bli sivilingeniør i industriell design, må til utlandet for å få jobb etter fullførte studier.

– Jobbutsikter i utlandet høres spennende ut når man begynner som ung student, men etter hvert ønsker man å etablere seg med familie. Da er det ikke alltid like aktuelt å flytte utenlands, sier student Tom-Andre Tarlebø ved industriell design på NTNU.

For å gjøre noe med studentenes arbeidsmarked har han påtatt seg oppgaven med å være leder for Prosjekt iD. Dette studentinitiativet skal få små og mellomstore bedrifter til å innse betydningen av god design.

Mer enn staffasje

Tarlebø mener det fortsatt må voksenopplæring til for å få næringslivet i Norge til å innse at design ikke bare handler om pynt.

– Det er viktig å formidle at utviklingsprosessen begynner med ideen. Produktdesign er ikke et skall man legger utenpå det ferdige produktet for å gjøre det mer attraktivt.

Knytte bånd

Prosjekt iD har foreløpig bestått av et felles design-arrangement med næringslivet. Den videre planen er at studentene over sommeren, skal fortsette å profilere studiet og knytte sterkere bånd mot næringslivet. Dette skal skje i form av en toveis presentasjon.

Bedriftene kan fortelle om egen produktutviklingsprosess og komme med utfordringer til studentene. Løsninger på problemene vil bli forsøkt vist gjennom studentarbeid, prosjekter i samarbeid med instituttet, sommerjobber eller workshops.

Ingeniørmåten

Studentene vil bruke egen fritid på å vise hva de er gode til.

– Vi angriper designprosessen på en ingeniørmessig måte og denne prosessen vil bedriftene få innblikk i. Dette initiativet er ment som en oppvekker for næringslivet, sier Tom Andre Tarlebø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.