Skaper designmarked

JOBB I NORGE: Industridesigner Tom-Andre Tarlebø vil jobbe i Norge og gir små og mellomstore bedrifter opplæring i hvorfor design er viktig.
JOBB I NORGE: Industridesigner Tom-Andre Tarlebø vil jobbe i Norge og gir små og mellomstore bedrifter opplæring i hvorfor design er viktig. (Bilde: ARNE ASPHJELL )

Mange av studentene som utdanner seg til å bli sivilingeniør i industriell design, må til utlandet for å få jobb etter fullførte studier.

– Jobbutsikter i utlandet høres spennende ut når man begynner som ung student, men etter hvert ønsker man å etablere seg med familie. Da er det ikke alltid like aktuelt å flytte utenlands, sier student Tom-Andre Tarlebø ved industriell design på NTNU.

For å gjøre noe med studentenes arbeidsmarked har han påtatt seg oppgaven med å være leder for Prosjekt iD. Dette studentinitiativet skal få små og mellomstore bedrifter til å innse betydningen av god design.

Mer enn staffasje

Tarlebø mener det fortsatt må voksenopplæring til for å få næringslivet i Norge til å innse at design ikke bare handler om pynt.

– Det er viktig å formidle at utviklingsprosessen begynner med ideen. Produktdesign er ikke et skall man legger utenpå det ferdige produktet for å gjøre det mer attraktivt.

Knytte bånd

Prosjekt iD har foreløpig bestått av et felles design-arrangement med næringslivet. Den videre planen er at studentene over sommeren, skal fortsette å profilere studiet og knytte sterkere bånd mot næringslivet. Dette skal skje i form av en toveis presentasjon.

Bedriftene kan fortelle om egen produktutviklingsprosess og komme med utfordringer til studentene. Løsninger på problemene vil bli forsøkt vist gjennom studentarbeid, prosjekter i samarbeid med instituttet, sommerjobber eller workshops.

Ingeniørmåten

Studentene vil bruke egen fritid på å vise hva de er gode til.

– Vi angriper designprosessen på en ingeniørmessig måte og denne prosessen vil bedriftene få innblikk i. Dette initiativet er ment som en oppvekker for næringslivet, sier Tom Andre Tarlebø.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå