KRAFT

– Skaper 60 000 jobber

60 000 JOBBER: Det er mange jobber å hente hvis Sverige satser tungt på fornybar energi og energieffektivisering. Det hevder landbruket og naturvernerne i Sverige i en ny rapport.
60 000 JOBBER: Det er mange jobber å hente hvis Sverige satser tungt på fornybar energi og energieffektivisering. Det hevder landbruket og naturvernerne i Sverige i en ny rapport. Bilde: colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
6. nov. 2009 - 15:00

Sverige kan skape 60 000 nye jobber innen 2020, tror det svenske naturvernforbundet og Lantbrukarnas Riksförbund LRF.

Forutsetningen er en storsatsing på fornybar energi og energieffektivisering.

– Det er svært realistisk med tanke på de målene EU har satt opp, og regjeringen som også «promoterer» og vil ha mye mer fornybar energi, sier generalsekretær Svante Axelsson i Naturskyddsföreningen til Sveriges Radio.

– Må handle i lavkonjunktur

– Det vi gjør er å flytte fram posisjonene og passer på å gjøre mer når det er lavkonjunktur. For det er selve poenget med lavkonjunktur. Man kan gjøre mye fornuftige investeringer tidligere, sier Axelsson.

De to foreningene vil løse arbeidsledigheten og klimautfordringene samtidig, med en storsatsing på bioenergi, vindkraft og solenergi.

70 TWh fornybar energi

Ifølge rapporten må Sverige bygge ut 70 terawattimer (TWh) fornybar energi innen 2020 og samtidig energieffektivisere med 20 prosent innen 2020 for at de 60 000 jobbene skal komme på plass. Med en slik produksjon fornybarandelen av det svenske energiforbruket være på hele 70 prosent.

Det er vanskelig å spå om dette, men naturverneren mener at rapporten ikke er altfor optimistisk.

– Man kan jo regne på hvor mange som trengs for å få dette til. Det som er vanskelig er om man fortrenger andre jobber. Men med tanke på alle de arbeidsledige så er det ikke så stor konkurranse om arbeidskraften. Derfor kan man si at disse satsingene bør gi nye jobber i en lavkonjunktur, sier Axelsson.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.