NYHETER_BYGG

Skanska struper kostnader

Joachim Seehusen
21. apr. 2006 - 07:53

På et ti timers skift er en bygningsarbeider i produktivt arbeid i 4,1 timer.

Den samme bygningsarbeideren bruker 56 prosent lengre tid på å montere en gipsplate i dag enn for 40 år siden.

Kutter 20%

Nå sier Skanska-direktør Geir Aarstad stopp. Kostnadene skal kuttes med 20 prosent.

Smart20 har Geir Aarstad kalt prosjektet, som innen to år skal føre til 20 prosent kostnadskutt.

Det betyr å bringe kostnadene tilbake til 2003-nivå.

Mot strømmen

Byggenæringen er syklisk, normalt kommer kuttene når markedet har passert toppen. Slike kostnadskutt blir gjerne både dramatiske og kortvarige. Nå vil Skanska ta grepene på forhånd, både internt og eksternt, og få langvarige gevinster.

Smart20 vil få konsekvenser for både grossister, arkitekter, byggherrer og ikke minst for Skanskas egne folk.

Prissammenligninger viser at en tyskprodusert heis koster opp mot 40 prosent mer i Norge enn i Sverige. En Stanley-hammer og en tommestokk koster 110 kroner i Finland og 175 kroner i Norge. Det er 59 prosent mer.

Nå vil ikke Skanska-direktøren lenger akseptere de høye norske prisene. Han vil samarbeide med leverandørene for at de skal få bedre priser. Om ikke det hjelper, vil han flytte innkjøpene ut av landet: – Vi kan planlegge innkjøpene på en anne måte. Den prosjektlederen som er ute i god tid kan handle utenfor Norge.

Lav produktivitet

– I byggebransjen har vi skjult oss bak at det ikke er mullig å sammenligne oss med andre bransjer, men når vi likevel gjør det, ser vi at vi har stått stille. Vi vil nå se på annen industri og gjøre noe med kostnadsstrukturen.

Aarstad har tall som viser at en bygningsarbeider i 1969 brukte 0,16 timer på å montere en kvadratmeter gipsplate, og at faktoren i dag er økt til 0,25. En av årsakene er at det i dag er langt flere aktører og fag i arbeid på en gang. Aarstad ser det ikke som realistisk å komme tilbake til de gode gamle dager. – 0,20 ville være en bra faktor i dag, kanskje vil vi monterer mer på fabrikk.

Undersøkelser viser også at i løpet av et ti-timers skift blir kun 4,1 time brukt til produksjon. En trøst er det da at en dansk undersøkelse viser at der går kun 33 prosent av tiden til produktivt arbeid. 2,5 timer går bort til transport av verktøy og materialer, en time går til private behov.

Økt industrialisering og standardisaering er Arstads svar. I 2003 produserte Skanska ytterpaneler på 237 forskjellige måter. – Det kan vi redusere til 10-20 måter uten at det går utover kvalitet eller utseende. Kvaliteten vil sannsynligvis gå opp, og arkitektene vil fortsatt få stort spillerom, sier Aarstad. Skanska vil i større grad benytte moduler og prefabrikkerte elementer. Skanska-direktøren understreker at økt industrialisering ikke nødvendigvis betyr at produksjonen skal skje innendørs i en industrihall.



Bort fra skreddersøm

Kostnadene mellom de beste og dårligste prosjektene varierer med 32 prosent.

– Vi er en fragmentert bransje. Det er en utfordring å få erfaringsflyt fra et prosjekt til det neste. Vi ligner nok mer på skredderen enn på Dressman. Vi er rett og slett ikke flinke nok til å benytte gjentatte prosesser og standardiserte produkter. Aarstad ser at dette kan ikke en entreprenør ikke uten videre klare alene, og han vil tidligere inn i byggeprosjektene: – Tradisjonelt har det vært et trekløver med byggherre, arkitekt og konsulent. Vi ønsker å utvide dette til et firkløver hvor også entreprenøren er med.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.