Skanska leder i Flekkefjord

Fire entreprenører har gitt anbud på bygging av den nye bybrua i Flekkefjord. Det laveste kommer fra Skanska. Det er på 45,9 millioner kroner.

Slik vil den nye bybrua i Flekkefjord se ut sommeren 2018. Skanska leder konkurransen om å få bygge den.
Slik vil den nye bybrua i Flekkefjord se ut sommeren 2018. Skanska leder konkurransen om å få bygge den. Bilde: Multiconsult/NUNO arkitektur
5. des. 2016 - 14:52

Konkurrentene holder til på Sørlandet og Sørvestlandet. Kruse Smith er nr. to med et anbud på 49,3 mill., Risa er nr. tre med 51,4 mill., og Bertelsen & Garpestad er nr. fire med 69,4 mill.

Nybrua blir 40 meter lang. 45,9 millioner kroner kan virke som en stiv pris for en bru med denne lengden, men den er innenfor byggherreoverslaget. Grunnen er at jobben er omfattende. Den nye brua går i traséen til den gamle. Før den nye kan bygges, må det monteres en interimsbru som tar trafikken i anleggstiden.

Kontrakten omfatter både montering og demontering av interimsbrua og riving av den gamle brua. Interimsbrua skal gå like ved traséen til den permanente brua, og trafikken er stor. ÅDT er på 9 500, om sommeren kommer den opp til 13 000-14 000.

Nybrua får tre spenn. Midtspennet blir 16 meter langt, sidespennene 12 meter.

Bredden på brua varierer fra 12,5 meter ved landkarene til 14 meter på midten. Hele overbygningen blir av stål.

Den gamle brua var en av tre rullebruer i Norge. De to andre er i Trondheim. En rullebru er en bru hvor overbygningen kan rulles til siden for å slippe høye båter gjennom. På brua i Flekkefjord fungerer ikke rullemekanismen lenger, så den har ikke rullet på flere år, og kommer heller ikke til å gjøre det mer.

Den nye brua blir ikke bevegelig, men noen båtførere kan glede seg over at seilingshøyden under den blir 3,5 meter. Det er 80 cm høyere enn høyden under den nåværende brua.

Fotgjengere kan også glede seg til nybrua. I dag er fortauene mindre enn halvannen meter brede, og de har fall mot kjørebanen. De nye fortauene blir mye bredere, og de får et riktig tverrprofil.

Ved påsketider 2018 skal nybrua ha overtatt all trafikk. Innen 1. juni samme år skal alle spor etter interimsbrua være borte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.