BYGG

Skanska kan miste godkjenning

Forlagssentralens lager i Ski kommune. Bygget av Skanska
Forlagssentralens lager i Ski kommune. Bygget av Skanska Bilde: Joachim Seehusen

I går mistet NCC fire sentrale godkjenninger.

Skanska kan bli neste stor-entreprenør som får riper i lakken.

BE skrev i et brev til Skanska i oktober i fjor at: "På bakgrunn av kommunenes rapporteringer finner vi det nødvendig å undersøke om vilkårene for sentral godkjenning er til stede."

Håndteringsproblem

Kommunene er Egersund, Trondheim og Ski, som alle har hatt tilsyn der det er reist spørsmål ved Skanskas håndtering av byggeprosjekter.

Egersund kommune tok ansvarsretten fra Skanska i et prosjekt i juni i fjor. Skanska skulle bygge et lager.

Huslager - lagerhus?

– Bygget som til slutt kom opp var vesentlig større enn forutsatt og inneholdt også boenheter, forteller Helge Waage, som den gang var byggesakssjef i Egersund kommune.

Trondheim kommune sendte i mai i fjor et varsel til BE om at det var avdekket store mangler på branntetting mellom leilighetene i boligsameiet Jakobsgrenda, samt at gassledning ikke var ført helt frem til leilighetene, dette ble bygget allerede i 2003.

Rettet opp

Her tilbakeviser Skanska at det er svakheter ved brannsikkerheten, gassledningene er nå lagt på plass og gasspeiser montert.

Nå sist er det et større lagerbygg til Forlagssentralen i Ski kommune der tilsyn har avdekket et regelbrudd knyttet til brannsikring samt at uavhengig kontroll av prosjektering og utførelse ikke er utført som forutsatt og først ble satt igang etter at bygget var tilnærmet ferdig.

Avdramatiserer

Geir M. Aarstad, administrerende direktør i Skanska Norge, toner ned dramatikken:

– Vi har fått en forespørsel fra BE, og den har vi svar på, sier han. Aarstad har likevel ikke tatt lett på forespørselen fra BE, som i verste fall kan ende med at Skanska havner i samme situasjon som konkurrenten NCC

. BE-brevet er tatt opp i en utvidet ledergruppe og Aarstad har satt i verk gjennomgang av kvalitetssystemer, rutiner og revisjoner.

Aarstad argumenterer mot noe av kritikken som er reist i sitt svarbrev til BE, men vedgår svikt i rutiner i selskapet.

Advarsler

BE nå vil skjerpe oppfølgingen av selskaper med sentral godkjenning. Det skjer for mange feil som rett og slett ikke skal skje.

I saken rundt Forlagssentralens lager har Folle byggetilsyn ført tilsyn med ansvarlig søker, Petter Bogen Arkitektkontor AS og med Rambøll Norge AS

. Begge disse selskapene fikk hver sin advarsel fra Ski kommune, som deretter har avsluttet saken. Saken om Skanska er ennå ikke ferdigbehandlet, hverken i Ski kommune eller i BE.

– Ja, det har vært noe uklarheter om hvordan den uavhengige kontrollen skulle gjenomføres, det har også vært faglig uenighet om brannsikringen, forteller rådgiver Magne Salveson i BE. Han kan ikke si noe om når BE fatter en beslutning i denne saken.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.