ARKIVNYHETER

Skanska bygger om fergeleier i Fensfjorden

Trekantsambandet er markert med stiplet linje. Når Brandangersundet bru blir ferdig, innstilles anløpene på Skipavik øverst til høyre.
Trekantsambandet er markert med stiplet linje. Når Brandangersundet bru blir ferdig, innstilles anløpene på Skipavik øverst til høyre. Bilde: Ill.: Statens vegvesen
23. des. 2009 - 11:27

Fylkesgrensen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane går midt i Fensfjorden. I Austrheim kommune på sørsiden av fjorden ligger fergeleiet Leirvåg like ved Mongstad-anlegget. I Gulen kommune på nordsiden ligger fergeleiene Sløvåg og Skipavik. Sløvåg ligger på fastlandet, Skipavik på Sandøyna. I dag er det et trekantsamband mellom fergeleiene, men neste høst blir det erstattet med et pendelsamband mellom Leirvåg og Sløvåg. Årsaken er at Sandøyna blir landfast når brua over Brandangersundet blir åpnet.

Sambandet drives av Tide i dag. Ved årsskiftet 2010/2011 er kontraktsperioden over. I neste anbudsrunde vil Vegvesenet at rederier med større ferger skal ha mulighet til å konkurrere, derfor må Leirvåg og Sløvåg fergeleier bygges om.

Begge steder blir fergekaibrua skiftet ut De nye bruene blir 15 meter lange. Bredden blir 9 meter. Det gir god plass til en adskilt gangveg ved siden av kjørebanen.

På Sløvåg skal det også gjøres store forandringer på land. Oppstillingsplassen skal utvides og fergekaia flyttes. På Leirvåg blir piren forlenget med 20 meter og fergekaia bygd om for å gi plass til den nye, store fergekaibrua. Vegvesenet regner med at trafikken på Sløvåg må innstilles i 7 dager og på Leirvåg i 4 dager i forbindelse med ombyggingen.

Prosjekteringen er utført av Vegvesenet. Prisen for ombyggingen av de to fergeleiene vil komme på ca. 32 millioner kroner. Alle utgifter dekkes med ordinære riksvegbevilgninger. Skanska må være ferdig med jobben innen 15. oktober.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.