OLJE OG GASS

Skanled videreføres

Anders J. Steensen
29. apr. 2008 - 16:27

I alt 13 industriselskaper har gått med på å videreføre arbeidet med Skanled rørledningsprosjektet fram mot investeringsbeslutning i oktober 2009.

Samtidig besluttet Ineos, som har kjøpt opp petrokjemianleggene i Bamble, å videreføre separasjonsanlegget på Rafnes parallelt med rørledningsprosjektet.

Det er Olje- og energidepartementet som skriver dette i en pressemelding.Frigjør etan

Skanled-prosjektet består av en rørledning for transport av tørrgass med injisert etan fra Kårstø til Rafnes.

Ineos skal bygge et separasjonsanlegg for utskilling av etan på Rafnes. Rørledningen vil så fortsette fra Rafnes til Sverige og Danmark.

Det er lagt til rette for mulige framtidige avgreininger til Lista og Slagentangen.

Mer plast

Med metan og etan i rør til Grenland vil Yara kunne gå over til å bruke metan i ammoniakkfabrikken på Herøya. Dermed frigjøres nær 400 000 tonn etan som i stedet kan brukes til plastproduksjon på Rafnes. Det betyr at kapasiteten på Rafnes kan dobles.Lang godkjenningsprosess

Skanled-prosjektet er komplisert, og det gjenstår fortsatt betydelige utfordringer før prosjektet kan realiseres. Blant annet er det betydelige gjensidige avhengigheter mellom rørledningsprosjektet og de tilgrensende prosjektene. Videre er prosjektet underlagt en krevende myndighetsprosess i de tre landene.16 milliarder kroner

Skanled planlegger investeringsbeslutning i oktober 2009 og oppstart av gassleveranser i desember 2012. Anslått investering for Skanled rørledningsprosjektet er 10,3 milliarder kroner. Anslått investering for separasjonsanlegget på Rafnes er 5,5 milliarder kroner, inklusive etaninjeksjonsfasiliteter på Kårstø.

Prosjektet er unikt fordi det er markedsdrevet. Det er brukerne av naturgassen som står bak initiativet som er 100 prosent privatfinansiert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.