KRAFT

Skanled tidligst i 2012

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp).
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp). Bilde: Joachim Seehusen
Mona Strande
12. sep. 2007 - 08:38

Olje- og energiministeren er nå svært optimistisk til at gassrørledningen Skanled, fra Kårstø til Østlandet - med videre forgreninger til Sverige og Danmark, virkelig vil bli bygget.

Finansiering klar

- Selv om det gjenstår en del utfordringer, har vi aldri vært nærmere en gassrørledning enn vi er i dag, sa Enoksen på en naturgasskonferanse i Oslo i går, ifølge Aftenposten.

Bakgrunnen for optimismen er at det tidligere i år ble klart at Skanled ligger an til å bli fullfinansiert av 13 norske og utenlandske selskaper. I tillegg har den britiske petrokjemigiganten Ineos, som vil kjøpe Hydro Polymers, sagt man vil ta en majoritetsandel i et planlagt anlegg på Rafnes som skal skille tørrgass fra våtgass i røret.

Avhengig av ja fra Sverige

Men myndighetsbehandlingen i Sverige er en utfordring som er ny for Enoksen.

- Det er en utfordring som vi nettopp er blitt kjent med, og den viktigste grunnen til at vi tidligst kan ta en utbyggingsbeslutning i 2009. Vi håper på positiv behandling i Sverige. Da er planen at Skanled skal stå ferdig i 2012, sier han til Aftenposten.

Dersom Sverige sier nei, svikter dagens finansieringsløsning.

- Da må vi ha et annet konsept, men vi tror jo at denne gassen er viktig for svensk industri - og vi tror svenske myndigheter er opptatt av svensk industri, sier direktør Thor Otto Lohne i Gassco, som jobber med realiseringen av gassrørledningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.