ARKIVNYHETER

Skanled stoppes

STOPPES: Hele Skanled-prosjektet stoppes på grunn av usikker økonomi, ifølge Gassco-direktør Thor Otto Lohne.
STOPPES: Hele Skanled-prosjektet stoppes på grunn av usikker økonomi, ifølge Gassco-direktør Thor Otto Lohne. Bilde: Anders J. Steensen
Kjetil Malkenes Hovland
29. apr. 2009 - 14:33

Skanled-prosjektet skulle skaffe gass til Grenland, Sverige og Danmark og videre til Europa.

Men nå stoppes hele prosjektet, ifølge Gassco på vegne av Skanled-partnerskapet.

Skuffet Gassco-direktør

PRESSEKONFERANSE: Rolf Hage i Skagerak Kraft AS, Thor Oscar Bolstad i Herøya Industri Park og Tom Bøckmann i Telemark Gassforum har ventet lenge på svar om Skanled skal gå innom Grenland. I dag fikk de vite at hele gassrøret stoppes. Mona Sprenger
– Det er trist, men en realitetsorientering tilsier det vi nå har gjort, sier Gassco-direktør Thor Otto Lohne til Teknisk Ukeblad.

– Når kan det bli aktuelt å ta opp dette arbeidet igjen?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Det er partnerskapet som skal kjøpe og selge gassen som må mene noe om det, sier Lohne, som selvsagt er skuffet over å måtte skrinlegge Skanled.

– Ja, jeg er skuffet i dag. Det er det mange som er, sier Lohne.

Brukt over 100 millioner

Gassrøret har vært under planlegging og prosjektering lenge, og det har gått med mye penger.

– For å komme hit har vi brukt over hundre millioner kroner, sier Lohne.

– Er pengene bortkastet?

– Nei, ikke hvis prosjektet blir tatt opp igjen, sier Lohne.

Skuffet statsråd

Ifølge Olje- og energidepartementet har Skanled-partnerne brukt 125 millioner kroner så langt.

– Jeg er skuffet over å måtte konstatere at vi ikke kommer videre med Skanledprosjektet nå. Dette er en trist dag for Grenland, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Regjeringen mener den har gjort det den kunne for å få realisert prosjektet. Uten de utenlandske aktørene er det ikke mulig å få tilstrekkelig bruk av røret, slår statsråden fast.

– Jeg har tro på at bedre økonomiske tider kan gi nytt grunnlag for prosjektet på et senere tidspunkt, sier Riis-Johansen.

Det har vært et stort spørsmål om StatoilHydro ville inngå en avtale om gassleveranse til Grenland, noe som ville gjort Skanled til et mer lønnsomt prosjekt. Forhandlingene har så langt ikke lykkes.

Økt kommersiell risiko

Skanled-partnerskapet skylder på økt kommersiell risiko og usikker etterspørsel etter gass.

Skanled-partnerskapet skylder på økt kommersiell risiko og usikker etterspørsel etter gass. SKANLED: Gassrøret Skanled er et transportsystem for gass fra Kårstø i Rogaland til Øst-Norge, Sverige og Danmark. Kostnad: 10,3 mrd. kroner.

- På tross av iherdig arbeid av mange aktører for å realisere prosjektet, er det Gasscos syn at den generelle økonomiske situasjonen og derved også usikkerhet knyttet til innfasing av nye felt på norsk sokkel, har svekket grunnlaget for prosjektet, sier Gassco-direktør Thor Otto Lohne i en pressemelding.

Røret kan komme senere

Skanled-partnerskapet består av selskapene Petoro, E.ON Ruhrgas, PGNiG, Gasunie, Energinet.dk, VNG, Skagerak Energi, Gøteborg Energi og Preem.

- Prosjektet kan bli tatt opp igjen på et senere tidspunkt dersom de kommersielle forhold utvikler seg i mer positiv retning, sier Thor Otto Lohne i Gassco.

Skanled er et transportsystem for gass fra Kårstø til Øst-Norge, Vest-Sverige og Danmark.

D-dag for Skanled - les en større reportasje om prosjektet her.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.