KRAFT

Skandinavisk legionella-dreper

Mona Strande
5. sep. 2006 - 12:10

Enwa Bin-X filtrerer ut alle bakterier og de fleste virus i inngående forbruksvann og sirkulerende varmtvann.

På den måten fjernes større bakteriekolonier, og det uten at kjemikalier benyttes.

Dansk patent

Patentet på filtrerings- og renseteknologien tilhører danske George Binau fra Bin-X Danmark, mens Enwa har markedsførings- og bruksretten til oppfinnelsen.

Enwa har egen produksjon av en rekke membranløsninger til ulike formål, og en av disse benytter RO-teknologi (omvendt osmose).

- RO-teknologi brukes mest i produksjon av ferskvann, ved avsalting av saltvann, eller fjerning av fluor fra drikkevann og lignende. For rensing av inngående drikkevann vil ikke RO-teknologien være optimal, fordi den fjerner nesten alt, inkludert salter og mineraler, sier Bjørn Dørum, som er administrerende direktør i Enwa AS.

Dreper biofilm

Derfor skjer filtreringen isteden gjennom et sett ultrafiltre med porestørrelse på 0,03 ¿. Det er godt nok til å ta bakterier og virus, samtidig som salter og mineraler passerer.

Ved kontinuerlig filtrering både av kaldtvannsforsyningen og varmtvannsanlegget, filtreres både organiske partikler og mikroorganismer bort. Dermed "utsultes" biofilm i rør og tanker over tid, og antall mikro-organismer ved tappestedet reduseres.

Fordi Bin-X-systemet heller ikke benytter kjemikalier, skal metoden være nøytral i forhold til vannets naturlige kjemi.

Nylig patentert

Firmaet fikk patent på løsningen tidligere i år, og systemet er nå installert på en rekke industrianlegg og 22 sykehus i Danmark.

- Dette er en foreløpig ukjent metode for å sikre bygg og vannanlegg mot bakterieutbrudd i Norge. Årsaken til at vi først kommer på markedet nå, er den lange patent- og godkjenningsprosessen når utstyr skal sikre vannkilder, sier Dørum.

I Norge er det først den siste måneden Enwa har kunnet starte markedsføringen av Bin-X, fordi de har avventet uttalelser fra Folkehelseinstituttet.

Positiv folkehelse

- Man kan ikke anbefale et produkt i Norge før norske uttalelser er på plass. Det er i orden nå, og vi har beviser for at systemet er enkelt, lett å håndtere, og at det fungerer, sier Dørum.

Folkehelseinstituttet skriver i sin uttalelse at Bin-X ultrafiltreringssystemer reduserer vekstgrunnlaget for biofilm, og dermed også legionella, i vannsystemer. De bekrefter også at systemet ikke tilfører noen kjemikalier til vannet, selv ikke under den automatiske spyleprosessen.

Stor målgruppe

Enwa mener at markedet for produktet er stort, og håper det vil bli standard ved de fleste sykehus, offentlige dusjanlegg, hoteller og i industrien.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

I tillegg er bedrifter fra skips- og offshoreindustrien noen Enwa håper å få flere av på sine kundelister.

- Men vi er ikke et stort selskap, så vi må ta ett skritt om gangen, sier Bjørn Dørum.

Under årets ONS var Enwa nominert til innovasjonsprisen for to av sine filtreringssystemer: Bin-X og EnwaMatic.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.