ARKIVNYHETER

Skal utvikle framtidens subseateknikk

Anders J. Steensen
16. sep. 2011 - 08:37

Trondheim: Det er tre hovedgrunnet til at subsea teknologisenteret er lagt til Sluppen. Her ligger allerede Siemens teknologisenter for dieselelektrisk marinedrifter, det er svært kort avstand til Norges fremste teknologimiljø, NTNU og SINTEF. Og ikke minst, de hadde store ledige arealer i lokalene hvor det tidligere var produksjon av varmeovner.





HMS først

Sikkerhet har vært i førersete når det nye teknologisenteret ble planlagt og bygd. Utstyret som skal lages her, skal stå på 3000 meters dyp. Det betyr at det skal utsettes for store dyp, med trykk på 300 bar. Derfor har Siemens fått konstruert en rekke betongceller som er åpne i toppen for at en eventuell trykkbølge skal ledes mot taket, dersom noe går galt. En skyvedør av 500 millimeter stål danner døren inn i hver enkelt celle.

Nå skal ikke disse testcellene av betong settes under trykk. Utstyr som skal testes monteres i en jigg inne i trykksatte beholdere. Trykket de settes under er på 350 bar. – Utfordringen er at det ikke finnes standarder for testing av elektrisk høyspenningsutstyr for undervannsutrustning. Derfor må vi kvalifisere alt som vi produserer her. Den endelige kvalifiseringen gjør vi i samarbeid med Det Norske Veritas, sier direktør Jan Erik Lystad.



Siemns Subsea Technology Center
BEGYNNELSEN: - Utstyret som generer elektromagnetiske bølger på 3000 meters havdyp var det som fikk Siemens sentralt til å forstå at Trondheim var det rette sted å bygge opp kompetansen for høyspentutstyr på havbunnen, foklarer Jan Erik Lystad. Anders J. Steensen



Oljeselskapene støtter

Utstyret skal utvikles, testes og kvalifiseres ved det nye teknologisenteret er høyspentbrytere, transformatorer, frekvensomformere, og styrings og kontrollutstyr nødvendig for å kunne operere prosessanlegg på store havdyp.

Flere store oljeselskaper har vær med på å utvikle senteret og testutstyret. Det er Statoil, Chevron og Petrobras blant annet. Alle disse selskapene opererer på store havdyp både utenfor Brasil og i Den mexicanske golfen. For å kunne utvikle oljefelt på så store havdyp og over relativt store arealer så er det nødvendig å ha et høyspentnett på havbunnen. Erfaringer og teknikk utviklet ved senteret i Trondheim vil også spille en rolle ved utbygging av havvind.

Siemns Subsea Technology Center Siemns Subsea Technology Center
MANUELT ARBEID: Mye av utstyret må utføres manuelt.. Anders J. Steensen



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Oljefylt

Siemens har valgt en noe annen vei for sitt utstyr på havbunnen. I stedet for å bygge beholdere som klarer store trykk og ha tilnærmet atmosfærisk trykk innvendig, er Siemens utstyr oljefylt. En trykkompensator sørger for at trykket innvendig er tilnærmet lik trykket på utsiden av beholderen utstyret ligger i. – Dermed kan vi lage utstyret lettere og spare plass og vekt. Det gir også sikrere gjennomføringer for elektriske, hydrauliske og andre nødvendige signalkabler som skal kobles til utstyret, forklarer Lystad.

Siemens har erfaring med oljefylt høyspent etter at de laget høyspentutstyret som brukes av EMGS for seismiske undersøkelser. Dette utstyret er laget for å kunne stå på 3000 meters dyp. I alt 16 slike enheter har blitt produsert i Trondheim. Når produksjonen ved teknologisenteret etter hvert kommer i gang, så skal i alt 500 personer arbeide ved senteret. Lystad regner med at det skjer i løpet av et par år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.