OLJE OG GASS

Skal trolig kriminaletterforskes

Brannmannskaper forsøkte lenge å slukke flammene på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Men brannen tok ikke slutt før plattformen sank. Det lekker fortsatt fra brønnen, og ingen vet når lekkasjen vil stoppes.
Brannmannskaper forsøkte lenge å slukke flammene på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Men brannen tok ikke slutt før plattformen sank. Det lekker fortsatt fra brønnen, og ingen vet når lekkasjen vil stoppes. Bilde: Reuters / Scanpix
1. juni 2010 - 07:52

USAs justisminister skal tirsdag for første gang inspisere skadene etter oljeulykken i Mexicogolfen. Trolig går det mot etterforskning av ulykken.

Første gang

Justisminister Eric Holder skal etter en inspeksjonsrunde ledet av den amerikanske kystvakten møte både føderale påtalemyndigheter og statsadvokatene i Louisiana, Mississippi og Alabama tirsdag, melder det amerikanske justisdepartementet.

Det er første gang justisministeren skal inspisere skadene langs den amerikanske kysten som følge av oljeutslippene.

Det går dermed trolig mot en etterforskning av ulykken der den BP-eide oljeriggen Deepwater Horizon sank etter en eksplosjon 20. april i år.

Etterforskning

Eric Holder har tidligere uttalt at justisdepartementet vil undersøke eventuelle misligheter i forbindelse med ulykken, og har forsikret at de ansvarlige for ulykken vil måtte betale for miljøskader og opprydning.

Det amerikanske justisdepartementet har tidligere bedt alle selskapene involvert i oljeulykken om å ta vare på all dokumentasjon relatert til ulykken som kan bli bevismateriale i en eventuell etterforskning. Selskapene inkluderer eierne av oljeriggen BP, Halliburton og Transocean.

Eksperter har pekt på flere føderale miljø- og forurensingslover som kan ha blitt brutt før og etter ulykken, blant annet the Clean Water Act.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter råolje er sluppet ut i havet etter ulykken som krevde elleve menneskeliv.

Kommisjonsmøte

Tirsdag skal også president Barack Obama møte lederne for den nylig nedsatte utslippskommisjonen for første gang.

Oljekommisjonen skal undersøke omstendighetene rundt oljekatastrofen, og komme med anbefalinger om framtidig borevirksomhet utenfor kysten av USA, og ledes av tidligere senator Bob Graham og tidligere leder for amerikanske natur- og miljødirektoratet EPA.

Det er ventet at Obama vil komme med en uttalelse etter møtet tirsdag.

– Utslipp til august

Amerikanske myndigheter forbereder seg etter nok en fiasko i forsøket på å stoppe utslippene, på at oljeutslippene etter BP-ulykken kan fortsette i månedsvis.

– Vi forbereder oss på det verste, men håper på det beste, sa energirådgiver Carol Browner i Det hvite hus til TV-stasjonen CBS søndag.

– I verste fall kan utslippene fortsette til august, mente Browner. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.