IT

Skal svinge fiberkosten

3. sep. 2008 - 08:54

Det er Senterpartiet som går til valg på at det skal bygges ut fiberbredbånd til hele landet innen åtte år.

– Vi kan ikke akseptere et digitalt klasseskille. Det skal være mulig å leve det gode liv på bygda med tilgang til skikkelig bredbånd. Derfor går vi nå inn for å bygge ut fiberbasert bredbånd til alle innen 2017, sier medlem i Sps programkomité og senterungdomsleder Christina Ramsøy til Nationen .

Nesten full dekning

Partiet viderefører dermed sin tidligere kommunalminister Odd Roger Enoksens visjon om den digitale allemannsretten som på 90-tallet ble summert opp i sloganet «breiband te distriktan».

I dag er bredbåndsdekningen i Norge 99,6 prosent. Da er riktignok definisjonen på bredbånd heller labre 0,64 mbps (megabit per sekund).

Andelen av befolkningen som har tilgang på nettlinjer raskere enn 2 mbps er 60 prosent.

Skeptisk bredbåndsminister

Ifølge regjeringens egne prognoser vil om lag 15 prosent av innbyggerne her i landet ha tilgang til fiber ved årsskiftet.

Uten statlig støtte til utbygging regner IT-bransjen med at minst 40 prosent av husstandene vil bli stående uten fibertilkobling.

– Ideen om å bygge ut fiber til alle er glimrende, men jeg er usikker på hvor realistisk det er. 85 prosent har ikke fiberbredbånd i dag, og vi snakker fort om milliardbeløp for å nå alle, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) til Nationen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.