OLJE OG GASS

Skal stanse terror i Nordsjøen fra Østerdalen

LANGT UNNA: Forsvarets spesialkommando er stasjonert på Rena, men har ansvar for bekjempelse av offshore terroranslag.
LANGT UNNA: Forsvarets spesialkommando er stasjonert på Rena, men har ansvar for bekjempelse av offshore terroranslag. Bilde: colourbox.com
12. aug. 2011 - 07:52

Fra Rena leir i Østerdalen, fire mil fra grensen til Sverige, har Forsvarets spesialkommando (FSK) hovedansvaret for å «bistå politiet i bekjempelse av offshore terroranslag», ifølge politiets egen beredskapsplan.

Lang reise

Ved et terrorangrep offshore er spesialsoldatene i FSK avhengige av rask transport for å komme seg fra Rena til kontinentalsokkelen. Men til Trollfeltet vest for Bergen, som er blant feltene nærmest land, er den totale reisetiden ifølge Bergens Tidende minst to timer, og da er ikke mobiliseringstid, landingstid, fallskjermdropp fra fly eller annet tatt med i regnestykket.

FSK-styrken må først sendes med helikopter fra Rena til Gardermoen, men helikopterskvadronen, som holder til på Rygge i Østfold, har ikke døgnberedskap, og vil trenge tid på å mobilisere. Selve helikopterturen Rygge-Rena-Gardermoen tar ifølge BT 70 minutter, og hvis det ikke er mulig å få helikopterfrakt til Gardermoen, vil en biltur forlenge den totale reisetiden til Troll med 38 minutter.

Skal gjennomgås

Fire politidistrikt langs kysten har det formelle ansvaret for plattformsikkerheten, men i praksis er det spesialkommandoen, eventuelt sammen med oslopolitiets beredskapstropp Delta, som skal rykke ut ved et eventuelt terrorangrep. Selv om de lokale politidistriktene har sine egne utrykningsenheter, vil det ifølge kilder BT har snakket med neppe være aktuelt å sende ut disse først ved et terrorangrep offshore.

Sammen med myndighetene skal Oljeindustriens Landsforening gå gjennom beredskapen på ny etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.