INDUSTRI

Skal skynde seg å spare

SKIFTE:Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen forlater Norske Skog til fordel for Statkraft.
SKIFTE:Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen forlater Norske Skog til fordel for Statkraft. Bilde: Bendiksby, Terje
Per Erlien Dalløkken
3. des. 2007 - 09:55

Norske Skog gjennomgår hele sin virksomhet med mål om å redusere produksjonen og kostnadene.

Opprinnelig var planen å være ferdig med gjennomgangen til neste sommer. Nå blir prosjektet framskyndet til første kvartal 2008, varsler selskapet i en pressemelding.

Beslutning i mars

– Den opprinnelige timeplanen la opp til endelig konklusjon i løpet av første halvår 2008. Denne planen vil bli forsert. For segmentet avispapir Europa er det konsernledelsens vurdering at det vil være behov for permanent reduksjon av 3-400.000 tonn produksjonskapasitet. Det legges opp til endelig beslutning i bedriftsforsamlingen i mars 2008. Det tidligere vedtaket om midlertidig reduksjon av avispapirkapasiteten i Europa med 200 000 tonn i 2008 opprettholdes, heter det i pressemeldingen.

Ikke drivbar med markedskraft

Ifølge Norske Skog vil alle tre papirmaskinene ved Follum og to av maskinene i Skogn ikke være konkurransedyktige etter 2010 med nåværende rammebetingelser. Da utløper de politisk bestemte kraftkontraktene.

Norske Skog forbruker cirka fire TWh i året. I dag leveres om lag 40 prosent av dette med gunstige energipriser.

– Fra 2011 vil all elektrisk kraft til selskapets norske anlegg leveres på ordinære, kommersielle vilkår. Hva som faktisk blir besluttet vil avhenge av utviklingen i rammebetingelsene, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i pressemeldingen.

Nedskriving

Som følge av kortere levetid for maskinene og effekten av markedsbaserte kraftpriser, gjør Norske Skog nå en regnskapsmessig nedskrivning på 800 millioner kroner.

– Det er viktig å presisere at regnskapsmessig vurdering av levetid ikke er ensbetydende med en beslutning om stenging. Eventuelle stengningsbeslutninger fattes på grunnlag av en konkret vurdering av kapasitetsbehov og hver enkelt maskins konkurransedyktighet på beslutningstidspunktet, skriver selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.