Skal skredsikre fv 450 i Setesdal - blir stengt ved Skafsåheia ut juni

I forbindelse med skredsikring langs fv 450 mellom Dalen i Telemark og Valle i Setesdal, holdes veien stengt ved Bjørnevatn fra 30. mai og ut juni.

70 000 kubikkmeter fast fjell skal tas ut fra Lauvåsen ved Bjørnevatn på fv 450. (Foto: Tor Arvid Austråt Gundersen)
70 000 kubikkmeter fast fjell skal tas ut fra Lauvåsen ved Bjørnevatn på fv 450. (Foto: Tor Arvid Austråt Gundersen) Foto: Tor Arvid Austråt Gundersen, Vestfold og Telemark fylkeskommune
Av Thor Søndenaa
1. juni 2023 - 09:49

- Tre steder skal fv. 450 skal gjøres tryggere mot snøskred. To av de skredutsatte stedene er ved Voillen og Ullsteinane i Vestfold og Telemark fylke, mens det tredje ligger ved Lauvåsen ved Bjørnevatn i Agder. Arbeidet er et samarbeid mellom de to fylkene, skriver Vestfold og Telemark fylkeskommune på sine hjemmesider.

 Tar ut 70 000 kubikkmeter fast fjell

 - I Lauvåsen skal det sprenges betydelig for å fjerne selve berget fra veien. Til sammen skal vel 70 000 kubikkmeter fast fjell sprenges vekk, mens veien blir liggende der den ligger i dag. Denne steinen skal fraktes til den andre siden av fylkesgrensen for å bygge to store voller der og for å bygge opp ny vei i vannet.  Fangvollene vil bli opptil 6 meter høye og bygges opp i naturstein, sier byggeleder Lars Lund i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Kontrakten på 56,7 millioner kroner er den største noensinne for Telemark Transport og Entreprenørsentral AS. Eier Olav Åge Askje legger ikke skjul på at han er svært tilfreds med oppdraget. Som i tillegg delvis er rett utenfor stuedøra til firmaet.

Slipper trafikk forbi to ganger i døgnet

Byggestart var i 2022. Store snømengder i vinter har gjort det vanskelig å komme i gang med arbeidet tidligere i mai i år. I tillegg skal det ikke være anleggsdrift fra 1. oktober til 10. mai på Agder-siden på grunn av villreinen. 

Trafikk på veien blir sluppet forbi i korte perioder under sprengningsarbeidet.

I ukedagene vil det åpnes opp en time både morgen og ettermiddag. Det er fra 07-08 på morgenen og fra 16-17 på ettermiddagen. Resten av døgnet er veien stengt. I helgene blir det åpent fra fredag klokka 14 til mandag morgen klokka 08, heter det i pressemeldingen fra Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Veien blir tryggere

 - Sikringen av veien vil gjøre den betydelig tryggere, men det vil fremdeles kunne forekomme stengninger etter snøskred.  Snøen som blir fanget opp må fjernes når det har gått skred, slik at vollene og grøftene får plass til nye skred.  Disse stengningene vil imidlertid bli betydelig kortere enn dem som skjer i dag, konkluderer fylkeskommunen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.