NETTARKIV

Skal sivilingeniøren utraderes?NIFs representantskapsmøte i juni skal avgjøre om vår forening skal få nytt navn eller ikke. Leder av navneutvalget Iver Pehrson synes Tekna er et glimrende navn. Videre har hovedstyret uttalt at det vil bruke mye tid på å overbevise medlemmene om at navneskifte er riktig. Hvorfor det? Kan ikke medlemmene få si sin mening gjennom en avstemming?

:Pehrson hevder at Tekna er mer inkluderende og mener at foreningen kanskje får flere medlemmer ved navneskifte. Er det en grunn for å skifte navn? Er det størrelse og ikke kvalitet som er avgjørende? Jeg har intet imot at naturvitere som arbeider i industrien eller lektorer i realfag er medlemmer av vår forening. Men det er deres valg, (blant annet mellom Undervisningsforbundet og Lektorlaget), og derfor synes jeg at de må være medlemmer på våre (sivilingeniørenes) premisser. Tror noen at siviløkonomene eller legene ville skifte navn på sine foreninger for å få flere medlemmer? Nei, de ville nok kjempe for sin "eksklusivitet".

NIF kjemper for å få varemerkebeskyttelse av sivilingeniørtittelen etter at universitetene ikke får tildele tittelen lenger. Det liker jeg mye bedre at NIF befatter seg med. Men her synes den høyre hånden å kjempe for nettopp sivilingeniørene, mens den venstre går den motsatte veien! Timingen er dårligst mulig! Her kjemper vi for en tittel samtidig som vi skal utradere ordet sivilingeniør fra foreningens navn! Dette gir et meget uheldig signal til departementet som skal avgjøre varemerkebeskyttelsen.

La oss unngå det som skjedde med Undervisningsforbundet. Det begynte som Norsk Lektorlag, der lektorer og adjunkter som arbeidet i den høyere skolen (realskole og gymnas) var medlemmer. Så kom reformene der ungdomskole og etter hvert videregående skoler ble innført. De som underviste hadde en mye mer broket bakgrunn, men alle kunne selvsagt bli medlemmer. Foreningen fikk mange flere medlemmer og de tradisjonelle lektorene ble en forholdsvis mindre gruppe. Foreningen skiftet navn til Lærerforbundet. I 1993 ble navnet omgjort til Norsk Undervisningsforbund med stadig flere medlemmer da også sykepleiere og politi ble inkludert. Lektorenes andel ble stadig mindre og mange av dem følte at deres interesser som de virkelige langtidsutdannede, ikke ble godt nok ivaretatt. Det nye Lektorlaget ble opprettet.

Ønsker vi at det samme skal skje hos oss? Vi er i dag 30.000 sivilingeniører og 8000 andre. I en verden som stadig forflates og der kvaliteten stadig er synkende, er det spesielt viktig å ivareta kvalitet og ikke kvantitet. Dette gjør vi best ved å ivareta ordet sivilingeniør også i tittelen på vår forening .

NIFs styre må arrangere en avstemming om navneskifte blant alle medlemmene. Hvis ikke, kan vi risikere at et flertall av medlemmene føler seg overkjørt av et utvalg og en ledelse for hvem det er gått prestisje i saken etter mye arbeid.

Jeg oppfordrer sterkt til at alle NIF-medlemmer sier sitt, ved avstemming og i debatten!

Siviling. Anita Mendelsohn Ytrehus

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.